Като ляв завой определят анализаторите икономическите политики на новата американска

...
Като ляв завой определят анализаторите икономическите политики на новата американска
Коментари Харесай

Повеждат ли Съединените щати световна социалистическа революция?

Като " ляв завой " дефинират анализаторите икономическите политики на новата американска администрация. В самото начало на мандата му американският президент Джо Байдън предложи, а Конгресът след това одобри, избавителен проект поради пандемията, включващ еднократна помощ от 1400 $ за множеството американци и редица форми на подкрепяне на потърпевшия от рестриктивните мерки бизнес. Анализаторът на " Гардиън " Джонатан Фрийдланд възкликна: " Байдън учи левите партии по света по какъв начин се употребява властта ".

И това наподобява няма да бъде еднократен акт. С цел да обезпечи конкурентоспособността на американската стопанска система в този момент Джо Байдън предлага още по-голям и дългогодишен инфраструктурен проект, чиято стойност може да доближи 4 трилиона $. Заедно с това в първите си значими обществени изяви, финансовият министър Джанет Йелън разгласи по едно и също време проекти за повишение на корпоративния налог, както и че Вашингтон ще упорства за въвеждане на световен най-малък корпоративен налог. Повежда ли Съединените щати социалистическа гражданска война, или просто би трябвало да се конкурират с Китай в изискванията на невиждана пандемия? 

Някои анализатори стигат до там да нарекат близо двутрилионния избавителен проект на Байдън поради пандемията - " едно от най-важните законодателни решения на нашето време ". Сега имаме предложение за 2-трилионен инфраструктурен проект, който може да нарасне в допълнение. Самият Байдън се вижда в ролята на Рузвелт или Линдън Джонсън и споделя - " Искам да трансформира парадигмата ". Виждаме ли реализирането на такава смяна?

 Джо Байдън

Темата разяснява пред БНР икономистът, експерт по интернационалните финансови връзки и учител в УНСС доцент Виктор Йоцов, някогашен представител на България в Международния валутен фонд:

" Това, което виждаме сега, в действителност е невиждано. Натрупаха се две доста огромни рецесии - финансова и здравна. Ако първият проект на Байдън, към този момент признатият, беше ориентиран към последствията от пандемията, в този момент виждаме нещо напълно друго. Става дума за инфраструктурен проект, който е дълготраен. Финансирането му няма да бъде просто с увеличение на недостига, а ще има и смяна в приходите ".

Тук стигаме до предложенията на новия финансов министър Джанет Йелън по едно и също време за повишение на корпоративното облагане в Съединените щати и световен най-малък корпоративен налог.
" Големите корпорации имат опция да употребяват офшорни зони и по този начин да се крият големи облаги, които остават необлагани. Искат да се усили корпоративното облагане в Съединени американски щати от 21% на 28% и изцяло си дават сметка, че въвеждането на една такава политика без световни промени - значи, че тези налози просто ще изтекат. Предвождат се и други промени - облагане на благосъстоянието, подоходен налог с евентуално по-стръмна канара. Интересното е, че се упорства тези съществени правила да бъдат признати и от техните сътрудници, разбирайте на първо място Европа. ", изясни доцент Йоцов.

Поглеждайки към уроците на пандемията - може ли да се разчита на " свободния пазар " да се оправи с икономическите и обществени провокации на сходна изключителна обстановка?
" В естествени условия пазарът работи добре, в спешни - не. Вижте какво става с имунизациите. Чрез пазарни механизми не може да се обезпечи ваксина на цялото население. Трябва да има някаква концентрация ".

Интервюто на Константин Мравов с доц. Виктор Йоцов в предаването  " Събота 150 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР