Като гледа човек генерал проф. Венцислав Мутафчийски, се пита резонно

...
Като гледа човек генерал проф. Венцислав Мутафчийски, се пита резонно
Коментари Харесай

Да танцуваш само едно лято в голямата политика

Като гледа човек военачалник проф. Венцислав Мутафчийски, се пита резонно за какво му е на сътрудника проф. Габровски да се хвърля в дълбоката политика, и то, когато водата е мътна? Шефът на ВМА беше месеци наред индивидът с най-голям рейтинг в страната. Бойко Борисов го беше харесал и за претендент против Румен Радев в президентския избор. И защо ли не. Но! Моята болница е моята цитадела, отсече генералът, който продължава да трансформира ВМА в същински оазис на модерната медицина. И сигурно отпива удовлетворен обичаното алено вино, когато гледа политическите вести.



Проф. Габровски получава мандата от президента Румен Радев

 

Всъщност би трябвало да похвалим и различен член на Щаба против ковид -професор Кантарджиев, който е отказал, по наша информация, най-малко две номинации от ГЕРБ. Една - за водач в листата на столичен регион, друга - за кметска конкуренция. 

То учебно заведение за политици у нас няма, само че мнозина се изкушаваха през годините да изгреят непосредствено на високите позиции, без да са минали обикновена подготовка, било то по партии, било по министерства и организации. Малцина успяваха да се задържат и не престават да бъдат фактори. Други не, само че си потеглиха по-богати. Други бързо залязоха.

Професор Габровски е следващият рисков състезател с решението да бъде претендентът на ГЕРБ за министър председател с първия мандат в това Народно заседание. Нито една мощ не оспори страхотните професионални качества на неврохирурга от „ Пирогов “. Има ли обаче политически такива? Какъв управнически опит има, защото е бил заместник-директор на болничното заведение, само че по чисто здравната част? Професорът се изложи непринудено на пресечен огън, още повече задачата му наподобява като на камикадзе. Просто някой трябваше да се жертва, с цел да може ГЕРБ да излезе от състояние на първи мандатоносител без задоволителна поддръжка.

Медикът евентуално повтаря упражнението на различен професор ​- Атанас Герджиков, който предходната година се кандидатира за президент, сякаш самостоятелен, само че очевидно подсилен от ГЕРБ. Отново никой не оспорваше безспорните професионални качества на ректора на СУ „ Климент Охридски “. Филологът отнесе куп обвинявания, че се трансформира в играчка на политическа партия, като значително залага престижа и на една от най-големите български институции. За похлупак, Румен Радев го би с лекост, въпреки и след балотаж. Проф. Атанас Герджиков загуби борбата за „ ректор на ректорите “ и в този момент кара надалеч от светлините на прожекторите последната си година на пост номер 1 в СУ.



Бойко Борисов бързо прежали адашката си по фамилия Анна-Мария Борисова

 

Като сме на тематика медицина, не може да не напомним различен римейк на кино лентата „ Тя танцува едно лято “. Ама безусловно. Уважаваният другояче ендокринолог доктор Анна-Мария Борисов смени през април 2010 година Божидар Нанев като здравен министър в първия кабинет на Бойко Борисов. Хитово беше обяснението на премиера за назначението:

„ Не единствено в партиите, само че и в цялата страна има извънредно малко неоцапани хора. Избрах госпожа Анна-Мария Борисова за здравен министър по документи, от службите, когато видях, че е чиста. Вече потеглям в обратна посока. 

Госпожа Анна-Мария Борисова я открих там, преди Търново, на един разклон

Поговорих с нея към половин час, почти разбрах какво мисли и тоест в една и съща посока са ни разбиранията по промяната, по съкращенията, по безкомпромисното деяние ", паметен беше Бойко Борисов пред Би Ти Ви.

Министър Борисова беше уволнена през септември същата година, когато изиска пациентите да си доплащат пътеките и опозицията в Народното събрание внесе избор на съмнение. 

Последните къси парламенти родиха безчет политици еднодневки, само че ще „ оценим “ единствено най-ярките. Слави Трифонов съумя да изстреля в небосклона куп звезди, които също толкоз внезапно изгаснаха с партията му. Едва ли мнозина към този момент помнят, само че Антоанета Стефанова беше пратена да върне втория мандат, този на Има Такъв Народ, в 45-ото Народно заседание. То остана в историята като най-краткото, с едвам 9 съвещания и 28 календарни дни. Шампионката по шахмат беше част и от идващия, 46-и парламент. Той също не изтрая доста ​- по-малко от два месеца. След това обаче Слави изненадващо запокити софиянката Ети на неизбираемо място в Русе. И по този начин великата спортистка изпадна от политиката по схемата „ тя танцува единствено едно лято “.

 



Юристът Петър Илиев не можа да стане вицепремиер и вътрешен министър

 

Припомняме, че във въпросния парламент Има Такъв Народ беше първа мощ и даже предложи държавно управление, само че го отдръпна. Там безусловно за дни изгря и залезе политическата звезда на Петър Илиев. 

Слави беше номинирал юриста от СУ за вицепремиер и министър на вътрешните работи. Партиите в Народното събрание скочиха тъкмо поради Илиев, който получи прякора Пепи Барбадоса. Причината - отхвърли се, че е почетен консул на дребната страна у нас. В медиите бързо бяха извадени притеснителни връзки на Петър Илиев. За похлупак, Етичната комисия на СУ упрекна Пепи Барбадоса, че е преписал труд на колежката си доцент Киселова. И се оказа истина.

Слави се ядоса и реши да не внася проектоправителството си за гласоподаване. Така постави, на процедура, край и на този парламент, и на политическата кариера на Петър Илиев, който се покри вдън земя. Преди това водачът на Има Такъв Народ даде паметно пояснение по какъв начин никой не му е стартирал юриста, а той го намерил инцидентно. Илиев вдигнал телефона, когато от " Шоуто на Слави " позвънили в Юридическия факултет на СУ да търсят някой, който схваща от референдуми.

Покрай  " ИТН " изгоряха небрежно сценаристите Филип Станев и Ивайло Вълчев. Първият блесна за едно лято със скъсаните дънки и нетрадиционните тениски. Ивайло беше най-симпатичният на медиите народен представител на Слави. Двамата изрично отхвърлиха да се кандидатират трети път предишния ноември. И когато босът ги принуди очевидно да влизат още веднъж по листите на последните избори, беше прекомерно късно. Сценаристите напуснаха политическото шоу.



Шампионката по шахмат  Антоанета Стефанова също се докосна до мандата за малко

 

Отстъплението на  „ Продължаваме промяната “ също изхвърли бързо някои „ звезди “.

Извън борда се оказа екстравагантният заралия Атанас Михнев. Той блесна на няколко пъти от трибуната. Веднъж се появи с шал на обичания „ Берое “. Друг път извади джипка играчка, купена за 15 лв. от подлеза на СУ. С нея той онагледи офанзивата си против ръководството на Бойко Борисов. Не е ясно какво прави сега икономистът. За разлика от други някогашни депутати на Политическа партия, които отново са в Народното събрание, само че като съветници, Михнев изчезна от политиката.

Лена Бориславова също изчезна от огромната политическа сцена след оставката на държавното управление на Кирил Петков и Асен Василев. Сега първата дама на Политическа партия не е в светлината на прожекторите и въпреки че е в националното управление на партията, се появява в медиите по-скоро като спътница на приятеля си Мирослав Иванов ​в екзотични пътувания.  
  От преподавател управник не става, образци колкото щеш
Автор: Валя Йеремиева

 

Политическата кариера поблазни с провокациите си не един и двама представители на просветата в Пловдив. На множеството от тях обаче пътят в ръководството и политиката се оказа доста къс, въпреки че както някогашните, по този начин и настоящите политици са наясно, че са със статут на краткотрайно пребиваващи.

Достолепният шеф на ОУ „ Алеко Константинов ” Красимир Ангелов  беше назначен от кмета Славчо Атанасов (2007 - 2011) за негов заместител по обществените действия. През 2010-а обаче той се завърна на поста си в учебното заведение, откакто Атанасов редуцира щата с претекст, че Общината няма пари поради „ финансов геноцид ” от страна на държавното управление по отношение на община Пловдив.



Аматьори в локалната политика се оказаха Райна Петрова и доцент Павлинка Кацарова, принудени да изоставен кметските си постове в „ Централен ” и „ Южен ”. Райна Петрова скочи в райкметското кресло от учителския стол, а доцент Кацарова ​- от преподавателската банка във филиала на Техническия университет. Петрова си потегли от кметството, преди да й свърши мандатът, по обвиняване в злоупотреби при осъществяване на публични поръчки за доставяне с храни на детски заведения. Доц. Кацарова пък се раздели с поста след акта за ПТП, при което бяха ударени две девойки. Очевидно и двете не са си давали сметка, че във властта си като на рентген и всяка неправилна стъпка може бързо да те смъкна на земята.

Кметицата на „ Западен ” Десислава Желязкова също се завърна при учениците си след единствено две години на кметския стол в регион „ Западен ”.

Не се задържа във властта и Валентин Василев, някогашен шеф на ВиК и за малко кмет на регион „ Южен ”, предпочел частния бизнес пред ветровитите коридори на властта. Политическо занятие се опита да опитва преди време и Лазар Лазаров, с прякор Скю, в качеството на кмет на регион „ Централен ”, само че не се задържа на тази спирка. 

Дори и футболната легенда на Локото Христо Бонев беше превзет от упоритостта да взе участие в ръководството на Пловдив, въпреки и като общински консултант, определен в локалния парламент през 2003 година като претендент на  Българската социалдемокрация (БСД). От мястото си в съпротива на ръководещото болшинство Бонев след всяка договорка, риторично, като на стадиона, питаше на всеослушание: „ Колко сгъна? ”. Но за четирите години от мандата по този начин и не получи отговор, а най-после и той самият си купи общински терен. 

 
Д-р Иван Чомаков изкара инцидентно два кметски мандата
Автор: Валентина Йеремиева

Цяла плеяда лекари се подвизаваха в локалната политика в Пловдив през 30-те години народна власт. Всеки от тях е имал свои подбуди да обърне тил на благородната специалност и да се озове във висшите етажи на властта, въпреки и за малко. Вероятно точно на хуманната специалност се дължеше нарасналият интерес на гилдията към ръководството на " болната " страна, макар че да лекуваш болно гърло, да оперираш язва или да даваш анестезия не е същото като да съставиш бюджет, да изготвяш градоустройствени проекти или да провеждаш публични поръчки.

По тази или друга причина нито един от лекарите в Пловдив не съумя да се задържи трайно на кормилото на властта. Повечето от тях се разделиха и с дейното си присъединяване в политиката.

Най-дълго - цели два кметски мандата, изкара лекарят анестезиолог доктор Иван Чомаков. По негови думи в изявление за „ Марица ”, той инцидентно се е изкачил на гребена на вълната в ръководещото през 90-те години Съюз на демократичните сили, откакто го замъкнали болен и по пижама на партийно заседание. След кариерата си на народен представител, началник на Съюз на демократичните сили в региона и два мандата като кмет, доктор Чомаков се самоизключил от партията, като безшумно и добродушно спрял да заплаща членския импорт, за разлика от своя предходник Спас  Гърневски, посветил живота си на политиката.



 

Д-р Недялко Генчев, считан за дясната ръка на доктор Чомаков, изпадна от кораба на локалното ръководство, откакто се разбра, че около уговорките си с общински парцели си е построил хотел на първа линия в Слънчев бряг.

Първият демократично определен кмет на Пловдив доктор Гарабед Томасян се раздели с политиката, откакто му свърши мандатът. Хирургът, който в еуфорията през 1991 година беше импортиран на ръце в постройката на Община Пловдив, стана жертва на гневните междуособици  на Съюз на демократичните сили и  КТ „ Подкрепа ”. Демократите отлюспиха доктора, лека му пръст.

Портрети на двама губернатори медици красят постройката на регионалната администрация в Пловдив на ул. „ Никола  Мушанов ” 1. Д-р Гьока Хаджипетров, стоматолог по специалност, управляваше Пловдивско по времето на царя и Национална движение „Симеон Втори", след дейното си присъединяване в Съюз на демократичните сили. За малко, в средата на 90-те години, постът беше поверени  на доктор Арменак Кантарян.



Д-Р ГАРАБЕД ТОМАСЯН

Д-р Ина Филипова, спечелила в зората на ГЕРБ мажоритарни избори за кмет на регион ”Северен ”, се завърна към специалността си нефролог незабавно откакто й изтече мандатът.
  Петя Раева преподава на студенти и написа книги
Автор: Илияна Ангелова

 

След два мандата в 41-вото и 42-рото Народно заседание като народен представител от Движение за права и свободи, от политическия живот излезе и Петя Раева. „ Скъсах с политиката, само че ми останаха другари. Човек, когато завършва с една активност, не би трябвало да затваря на цяло вратите зад себе си. Приятелствата остават. Виждам се с някои хора от Народното събрание, пием кафе, обсъждаме настоящи въпроси “, споделя някогашната депутатка. Хобито си да готви, с което се разтоварвала, до момента в който се занимавала с политика, е трансформирала в специалност.

Има ресторант в „ Капана “ и около ресторантьорството се ускорява ползата й към здравословното хранене и питателните добавки. В момента е учител в Университета по хранителни технологии. Подготвя докторантура, а темета на дисертацията й е „ Функционални храни и техният здравословен резултат “.

 Продължава да написа книги. Вече има две, които са енциклопедии - едната е за зърнените храни, а втората - за зеленчуците. В момента обаче дисертацията <210> е приоритет и е оставила издаването им, откакто я приключи.



Петя Раева

„ Не скърбя, че излязох от политиката, тъй като съм щастлива от това, което върша в този момент. Естествено, интересувам се от събитията, които се случват сега. Много хора, които в този момент са в политиката, не са почтени за почитание “, споделя Петя Раева и не крие, че е  получавала оферти да се върне, само че те не са били задоволително забавни за нея. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР