"Като един от евродепутатите, които работиха най-активно по създаването и

...
"Като един от евродепутатите, които работиха най-активно по създаването и
Коментари Харесай

България е четвърта в ЕС по инвестиции от плана Юнкер спрямо БВП с привлечени почти 1 милиард лева

"Като един от евродепутатите, които работиха най-активно по основаването и разпространяването на Европейския фонд за стратегически вложения (ЕФСИ) към проекта Юнкер, се гордея, че България е на 4-то място в Европейски Съюз по привлечени вложения по отношение на Брутният вътрешен продукт. Общо 21 плана са спечелили близо 1 милиард лв. от Европейската капиталова банка, които се чака да активизират в допълнение близо 5 милиарда частен капитал ". Това съобщи българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП), която беше главен представител на годишната среща на акционерите в Европейския капиталов фонд, провеждаща се през днешния ден в София. По думите й една част от средствата са за огромни бизнес планове, а друга към този момент се предлага на пазара от банките като заеми за дребния бизнес с доста облекчени условия, защото част от гаранцията се поема от европейския бюджет.

"Когато създавахме ЕФСИ преди 4 години имаше доста критици, тъй като това беше иновационен финансов инструмент. Той се потвърди като стабилно решение, тъй като докара до увеличение на Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз с 0,9 % и до основаване на спомагателни 1,1 милиона работни места в съпоставяне със сюжет, в случай че не съществуваше. Затова ще продължим тази формула и от 2021 година в Европейския бюджет програмата InvestEU ще бъде водещият инструмент за поддръжка на вложенията на Европейски Съюз ", сподели още Майдел. Според нея в Европа би трябвало да реализираме повече с по-малък бюджет и това изисква по-умно потребление на европейските средства.

"Все по-голяма част от тях би трябвало да активизират частния капитал и след сполучлива възвръщаемост на инвестицията, да се употребяват още веднъж за друга инвестиция ", добави тя. По думите й българският бизнес и администрацията ни натрупаха забележителен опит с финансови принадлежности през последните години и сме подготвени за все по-голямото им потребление. Ева Майдел беше и докладчик за групата на ЕНП за отчета за използването на ЕФСИ.

"25% от средствата по InvestEU са заделени за прилагащи сътрудници, разнообразни от Европейска инвестиционна банка ", уточни Ева Майдел. Според нея да вземем за пример такива сътрудници може да са националните банки за развиване, което ще докара до по-голяма известност на програмата в съответната страна и ще улесни локалния бизнес, който ще може да кандидатства за финансиране непосредствено към тях, а не към Европейска инвестиционна банка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР