Категорично възражение срещу решение на парламента за спасяване на ТЕЦ

...
Категорично възражение срещу решение на парламента за спасяване на ТЕЦ
Коментари Харесай

Бизнесът против плановете за спасяване на ТЕЦ Марица изток 2

Категорично несъгласие против решение на Народното събрание за избавяне на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ огласи през днешния ден обществено Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР). Бизнес обединяването изпрати писмо до министър-председателя Бойко Борисов, в което в детайли изяснява претекстовете за възражението.

Поводът за реакцията е решение на депутатите  до края на февруари държавното управление да предприеме ограничения за увеличение на капитала на " Български енергиен холдинг ", с цел да се подсигурява финансовото излекуване на " Топлоелектрическа централа Марица - Изток 2 " ЕАД, както и да се подсигурява работа на централата, без значение от мнението на Европейската комисия

Ето какво гласи текста на писмото:

" Бизнес организациите възразяват изрично против „ спасяването “ на „ Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 “ със заповед на министъра на енергетиката или с решение на Народно събрание. Това са непазарни практики от интервала преди 1989 година, срещу европейските политики и ЗАБАВЯЩИ икономическия напредък на България.

През 2019 година министърът на енергетиката издаде Е-РД-16-417/18.06.2019 година, а през тази година идентична заповед Е-РД-16-39/29.01.2020 година Тези заповеди усилват неприемливо неефективността на пазара тъй като:

„ Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 “ ще работи на непазарна цена. Това ще коства на фонд Сигурност на електроенергийната система в годишен проект над 150 млн. лв., което ще се заплати от потребителите през закрепената съставния елемент от крайната цена на електрическа енергия, наречена „ Задължение към обществото “. Това ще увеличи в допълнение цената на електрическата енергия.

„ Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 “ получавайки „ пари наготово “ не се стреми да си усъвършенства разноските. Работи на 50% и по-малко от потенциала си без да усъвършенства така и така раздутата бройка на личния състав. В края на 2019 година централата има близо 2400 чиновници, при конфигурирана мощ от 1620 МВ. За съпоставяне в „ КонтурГлобал Марица изток 3 “ работят малко над 400 чиновници, при конфигурирана мощ от 908 МВ, а в „ Ей и Ес 3С Марица изток 1 “ при мощ от 690 МВ има близо 380 заети. За тази неефективност на държавната Топлоелектрическа централа заплащат всички консуматори в България.

Не се извършва рекомендацията, направена от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) в ценовото решение С-19, стр. 34 през юни 2019 г, а точно:

„ КЕВР смята, че държанието на сдружението следва да е насочено към търсене на благоприятни условия на пазара за покриване на разноските си посредством реализация на създадената електрическа сила на балансиращ пазар, на пазара ден напред, на пазара в границите на деня, в интервалите, когато междинните ценови равнища са над променливите разноски на сдружението 93,33 лева./Мвтч, с цел да се покрият или най-малко понижат загубите на сдружението от регистрираните условно-постоянни разноски. “

„ Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 “ понижава производството си и усилва устойчиво загубите си – към септември 2019 година централата регистрира негативен финансов резултат от 173 млн.лв., с което способства за високата цена на ел.енергията в България, като страната ни се трансформира във вносител на електрическа енергия, всички консуматори би трябвало да покриват възходящите загуби.

Крайният резултат: ще продължим да имаме най-високата цена на тока в Европа, достигаща разлика от 25 до 50% над междинната. За м. януари 2020 година нямаше страна в Европейски Съюз с по-висока от нашата цена на електрическата енергия за промишлеността.

Категорично бизнесът желае „ Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 “ да работи оптимално дълго. Но по следния метод:

- България следва да вкара тъй наречените капацитетен механизъм и да вкара тръжна процедура за обезпечаване на сигурността на електроенергийната система. Това даде обещание обществено енергийният министър Теменужка Петкова в края на 2019 година, само че опроверга с издаването на заповед Е-РД-16-39/29.01.2020 година.

- Всички ненотифицирани държавни помощи в енергетиката следва да бъдат прекъснати, а получаващите такива помощи производители да вземат участие в търг за потенциали. Тези, които предложат по-ниски цени за обезпечаване на недостигащия потенциал ще получат утвърдена от Европейска комисия държавна помощ при съответните задължения. Очакваме размера на тази помощ да бъде доста по-малак от надплащания без утвърждение на Европейска комисия до момента, към който режим се прикачи и „ Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 “ вместо да се откачат другите.

- Задължително „ Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 “ би трябвало да си усъвършенства разноските. За да има късмет да завоюва квота в търга за потенциал.

- „ Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 “ да продава електрическа енергия, според рекомендацията от ценовото решение С-19/юли 2019 година на КЕВР.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БОРИСОВ,

Всичко казано нагоре директно утежнява конкурентоспособността на българския бизнес и устойчивостта на обществените финанси. Икономическият напредък ще бъде „ изяден “, спасявайки непазарно комерсиалното сдружение „ Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 “. Защото парите за вложения на стопанската система, в това число и на енергетиката ще бъдат изразходвани без да има изгода от това. Търпението ни се изчерпва и ще бъдем принудени да сезираме Европейска комисия за тези практики, които са срещу ползите на България. ", приключва позицията, подписана от Кирил Домусчиев в качеството му на ръководител на КРИБ и ротационен ръководител на АОБР
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР