Категорично подкрепям мярката на правителството да отпусне допълнителни 1000 лева

...
Категорично подкрепям мярката на правителството да отпусне допълнителни 1000 лева
Коментари Харесай

Иван Нейков: Има неизползвани възможности за отпуски в настоящата ситуация

„ Категорично поддържам мярката на държавното управление да отпусне спомагателни 1000 лв. на всички медици, които са на първа линия в битката с ковид. Смятам, че това деяние е правилно и вярно деяние, добър ход и се надявам във времето да се стигне до продължение на това заплащане “. Това разгласи в студиото на предаването „ Плюс-Минус “ по Нова телевизия някогашният обществен министър Иван Нейков.
Бившият министър съобщи, че има цялостно доверие на министър Деница Сачева и и екипа й, както и към стъпките, които подхващат, в това число и по улеснението на бюрократичните ограничения. „ Животът ни изправя пред друго тестване, само че това ни дава опция да създадем бързо неща, които с години не бихме създали. Смятам, че сега част от казуса е това, че се споделят планове, които да се създадат. Трябва да се приказва вярно, с цел да се знае кое е желание и кое решение “, посъветва той ръководещите.
Според Иван Нейков в актуалната обстановка би трябвало бързо да се създадат две неща. „ Едното е работодателят по своя преценка да пуска служащия в отпуск – и заплатен, и неплатен, съгласно обстановката, без да е належащо единодушието на служащия. Това предписание действаше дълги години, а по-късно бе отстранено. Може би е време да възстановим това в изискванията на тази сериозна обстановка. Другата мярка е да помислим дали сега част от пълномощията, които са предмет на договаряне, да останат в тази демократична, само че по-дълга процедура, или да имаме краткотрайни ограничения в тази обстановка, които работодателите да ползват по-бързо. Ако ще спася работно място и няма да избавям служащия, да имам право да го пусна, да вземем за пример, на понижено работно време, без да е належащо да минавам през общо заседание и всички други стъпки “, добави той.  
Бившият обществен министър адмирира стартирането на служащите от заводите „ Арсенал “ отпуск. Той, обаче, съобщи че всички би трябвало да си зададем въпроса какво ще стане след прекосяване на вируса, какво става с отпуските на хората.
„ В момента Кодекса на труда съдържа опция, която рядко се употребява, а точно по този начин наречения длъжностен отпуск. Може работодателят да го разгласи. Проблемът е, че текстът е основан за спокойна конюнктура и би трябвало или да промениш Колективен трудов контракт или да направиш изменение в самостоятелния трудов контракт. В този случай, по член 161 от КТ, работодателят може да разгласи подобен длъжностен отпуск, с цел да избави работните места “, съобщи Иван Нейков. Той посочи, че служебният отпуск не изяжда постоянния заплатен годишен отпуск. Той се дава по мярка и по възнаграждение според от решението на работодателя.
„ Има и други неизползвани благоприятни условия. Нашето законодателство разрешава на всички родители на деца до 8 години да употребяват до 1 месец годишно. За страдание, обаче, този отпуск е неплатен. Този отпуск може да даде опция на работодателите да минат на този вид и да заплащат в случай че не изцяло, то най-малко отчасти “, посочи още Иван Нейков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР