Катастрофа на магистралата, природно бедствие, убийство – малцина успяват да

...
Катастрофа на магистралата, природно бедствие, убийство – малцина успяват да
Коментари Харесай

Защо хората се интересуват от негативните новини и детайлите около тях

Катастрофа на автомагистралата, естествено злополучие, ликвидиране – малко на брой съумяват да подминат сходни вести, без да се поинтересуват от детайлности.

Българите – неудовлетворени, само че щастливи

Въпреки че обществото постоянно се оплаква от прекомерно отрицателния образ на новинарските излъчвания и уеб сайтове, тъкмо подобен вид вести го интересуват най-вече.

Във видеото горе може разберете положителен или отрицателен човек сте

На какво се дължи този феномен?

Ето няколко пояснения, които уеб сайтът All that is interesting предлага:

Хората лъжат, че харесват позитивни вести

Учените Марк Тръслър и Стюарт Сорока организират един подвеждащ опит. На участниците е обяснено, че ще се следят придвижванията на очите им до момента в който гледат видео, само че първо би трябвало да се създадат съществени измервания на очите с камера.

15-те секрети на в действителност безапелационните хора

За задачата на обектите са предоставени няколко публикации, от които да си изберат най-интересната и да я прочетат в дълбочина. След това им е заложен въпросът, какви вести избират. Много от участниците, които споделят, че избират позитивни вести, а медиите са прекомерно отрицателни, са видяни да си избират точно вести негативна тема в първия стадий от опита.

Еволюционно належащо ни е

Мозъците ни са по този начин устроени, че да могат да разпознават закани. Негативните заглавия подтикват амигдалата, виновна за контролиране на страстите в отговор на неприятни гледки, чувства, миризми, и нашият инстинкт за оцеляване се задейства.

Човешкият мозък може да основава структури в 11 измерения

Фактът, че постоянно желаеме да научим ужасяващи детайлности към трагични събития, е привързан с желанието ни да предотвратим сходна обстановка с наши близки. Искаме да знаем дали можем да създадем нещо, с което да избегнем сходна заплаха.

От еволюционна позиция човек губи повече, в случай че не се осведоми за отрицателни вести, в сравнение с печели, когато се интересува единствено от положителни. Това е и повода някои учени да настояват, че аудиторията е подвластна от неприятните вести.

Търсим удостоверение

Има още доста фактори, които подтикват хората да четат и гледат неприятни вести. Един от тях е търсенето на удостоверение на нашите убеждения.

Роботи заливат обществените мрежи с агитация

Повечето хора са обременени с предубеждения по отношение на религията, сексуалността, политиката и други сфери от живота. Естествено е тези хора да търсят вести и материали, които поддържат възгледите им.

Когато човек има вяра, че избрани общности са „ неприятни “, за него новините, които удостоверяват това разбиране, са доказателство, че не бърка.

За да запазим визията си за света

Въпреки че всеки ден хората всмукват многочислени ужасяващи вести, множеството от тях не трансформират визията си за света. За тях светът е подобен, какъвто е, а бащата, прострелял фамилията си, е просто изключение.

От съответно към нереално мислене

Това кара читателите да се интересуват от още повече елементи към случая, единствено и единствено да си потвърдят, че този човек е страшилище и няма нищо общо с тях самите, че светът е прелестно място, а някои хора просто не са.

Странно нещо е човешката душeвност. Може и да си мислим, че не обичаме отрицателни вести, само че в действителност се оказва, че значително те са ни нужни, с цел да водим пълностоен метод на живот.

За още вести и забавни материали харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Четете още:

5 основни умения за триумф

Учени откриха ключа към щастието

Един елементарен метод да се чувствате по-уверени измежду хората
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР