Катарина Пистор, преподавател по право Columbia Law School, в коментар

...
Коментари Харесай

Митът за зеления капитализъм

Катарина Пистор, учител по право Columbia Law School, в коментар за Project Syndicate
Топлинните талази, наводненията, сушите и горските пожари, опустошителни по целия свят, ще стават по-тежки. Въпреки че гласовете, отричащи измененията в климата, остават мощни, нуждата от незабавни дейности в този момент се признава надалеч отвън кръговете на деятелите. Правителствата, интернационалните организации и даже бизнесът и финансите са приели неизбежното - или най-малко по този начин наподобява.

В реалност светът пропиля десетилетия в търговия с въглерод и зелено етикетиране на финансови схеми, а в този момент на мода е измислянето на тактики за " компенсиране на въглерода " в несъгласие с елементарния факт, че човечеството седи в една и съща лодка. " Компенсирането " може да служи на обособените притежатели на активи, само че няма да помогне за попречване на климатичното злополучие, което чака всички.

Прегръщането на " зеления капитализъм " от частния бранш, наподобява, е още един трик, с цел да се избегне същинската сметка. Ако бизнес и финансовите водачи бяха съществени, те биха признали нуждата от фрапантна смяна на курса, с цел да се подсигурява, че тази планета ще остане гостоприемна за цялото човечество в този момент и в бъдеще. Тук не става дума за заменяне на кафявите активи със зелени, а за шерване на загубите, които кафявият капитализъм е наложил на милиони, и обезпечаване на бъдеще даже за най-уязвимите.

Идеята за зелен капитализъм допуска, че разноските за справяне с изменението на климата са прекомерно високи, с цел да могат държавните управления да ги поемат сами, както и че частният бранш постоянно има по-добри отговори. За последователите на зеления капитализъм публично-частното партньорство ще подсигурява, че преходът от кафяв към зелен капитализъм ще бъде безпристрастен във връзка с разноските. Предполага се, че вложенията в нови технологии ще попречат на човечеството да направи крачка към бездната.

Звучи прекомерно добре, с цел да е истина. И не е. Самата ДНК на капитализма го прави несъответствуващ за справяне с последствията от изменението на климата. Цялата му система се основава на приватизацията на облагите и социализацията на загубите - не по някакъв греховен метод, а с благословията на закона.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР