Каталуния извоюва правото си за независима република, след като на

...
Каталуния извоюва правото си за независима република, след като на
Коментари Харесай

Властите на Каталуния обявиха референдума за успешен


Каталуния извоюва правото си за самостоятелна република, откакто на извършеният в неделя референдум 90 % от жителите на района гласоподаваха за обособяване от Испания. Това обявиха в нощта против понеделник ръководещите на автономията, след привършване на гласуването на референдума.
Според огласените резултати 90 % от каталунците са дали своят вот с „ да “.

Населението на Каталуния е 7,5 млн. души, от които 5,3 млн. са с право на глас. Испанските управляващи обаче считат, че референдумът е противозаконен и започнаха редица ограничения, с цел да попречат на провеждането му. Въпреки това референдумът за самостоятелност се състоя. Както заяви формалният представител на държавното управление на Каталуния Жорди Турул референдумът е подсилен от 2 млн. 20 хи. 144 индивида, или 90% от гласуващите.
Тези резултати, съгласно него са съвсем дефинитивни. “Това са данните, с които разполагаме към сегашния миг. Не доближават още 15 хиляди бюлетини, само че може да се каже, че това са окончателните резултати, защото цифрите съвсем няма да се трансформират “, съобщи Туул.
Каталуния прави стъпка към публична самостоятелност.

В публично послание след гласуването, оглавяващият Каталуния Карлос Пучдемон съобщи, че народът на автономията е извоювал правото си за самостоятелна република. По думите му, резултатите от националното волеизлеяние ще послужат за управляващите на района за основа на по-нататъшните дейности.

„ Ние имаме право на свободна, мирна и демократична страна “, сподели Пучдемон.
Позицията на испанските ръководещи за референдума остава неизменима. Веднага след привършване на процедурата по гласоподаване в Каталуния, в публично изказване от Мадрид министър председателят на Испания Мариано Рахой отхвърли да признае гласуването на референдума за самоопределение на провинцията.

„ В Каталуния не е имало референдум за самоопределение. Правовата страна резервира силата си “, сподели Рахой. Според президента, сепаратистките дейности на районните управляващи са „ претърпели крах “. Той добави още, че „ огромна част от каталунския народ не е поискал да вземе присъединяване “ в референдума.
Анализаторите на този стадий считат, че без значение от референдума, Каталуния няма да бъде отделена от Испания. Възможно е обаче да получи повече самостоятелност, прибавят част от наблюдаващите. Референдумът съгласно тях е целял точно това и в действителност е постигнал задачите си – Каталуния ще остане в състава на Испания, само че като автономност с доста повече свободи – освен политически, само че и стопански и финансови, което е и задачата на популацията.

В Каталуния на 1 октомври бе извършен референдум за самостоятелност, като главния въпрос е обвързван с излизането на автономията от състава на Испания. Референдумът се организира при огромно напрежение, затваряне на секции и изземване на бюлетини от формалните управляващи. Полицейските сили на избрани места действаха нападателно. По данни на каталунските управляващи, общият брой на потърпевшите към утринните часове са 844 души
Министерство на вътрешните работи на Испания оповестява за 13 ранени служители на реда в хода на конфликтите.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР