Кастрацията на кучето се извършва под пълна обща упойка. Благодарение

...
Кастрацията на кучето се извършва под пълна обща упойка. Благодарение
Коментари Харесай

Грижа за кучето след кастрация

Кастрацията на кучето се прави под цялостна обща анестезия. Благодарение на нея вашият домакински любим може да е приспивен и малко нестабилен през идващите 12-24 часа. През това време кучето би трябвало да бъде оставено да си почива на умерено, топло (не прекомерно горещо), комфортно място, без течение. Следете го от близо.

След интервенцията кучето може да се изкуши да оближе раната си, само че това може да забави заздравяването и да провокира зараза. Затова е належащо да му поставите специфична яка. Трябва обаче да я махнете, преди любимецът ви да се нахрани.

Раната би трябвало да се ревизира всекидневно за болежка, отичане или обособяване. Нормално е за първите 24 часа след кастрация на кучето да се видят няколко капки кръв. Ако има освен това от това, би трябвало да се свържете с ветеринарен доктор, с цел да може да ревизира раната на кучето. Проверете дали мястото на интервенцията е добре заздравяло и в раната няма дупки, а конците са на мястото си.

Не нанасяйте нищо върху раната и не я почиствайте, в случай че не е ви е даден сходен съвет от ветеринарния доктор. Насрочете час при него след седмица, с цел да получите професионално мнение дали раната зараства.

Нормалният вкус на кучето ви би трябвало да се върне от 24 до 48 часа. Ако след този период желанието на хранене не се възвърне, това може да значи зараза, тъй че потърсете подпомагане от лекаря на любимеца си.

Първите няколко дни след кастрирането на кучето, му давайте богата, само че елементарно смилаема кучешка храна. От човешките храни подобаващи са варено пиле и варен ориз или бяла риба. След цялостното възобновяване би трябвало да намалите постоянния дял на кучето. След кастрация неговият метаболизъм ще се забави, тъй че то може да напълнее. Давайте му към една втора от елементарното количество.

 След кастрация осигурете на кучето лека храна

Внимавайте какви грижи за кучето след кастрация прилагате. Не предприемайте къпане на кучето най-малко две седмици след интервенцията и никога не му давайте да се мокри. Това усилва риска от зараза. Едва след позволение от ветеринаря и цялостното зарастване на раната можете да изкъпете любимеца си.

Също по този начин не му позволявайте да тича или скача за най-малко три седмици. Раната би трябвало да е изцяло заздравяла, преди любимецът ви да се завърне към нормалните си игри.

Внимавайте за признаци на заплаха. В частност, внимавайте за заспалост, понижен вкус и дълготрайно повръщане или диария при кучето. Обадете се на ветеринарния доктор, в случай че някой от тези признаци продължи повече от един ден след интервенцията.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР