Късноантичният римски фестивал ще пресъздаде историческата атмосфера на някогашния град

...
Късноантичният римски фестивал ще пресъздаде историческата атмосфера на някогашния град
Коментари Харесай

Видин очаква фестивала „Бонония оживява“ на 1 октомври

Късноантичният римски фестивал ще пресъздаде историческата атмосфера на тогавашния град Бонония (римското название на Видин).

Събитието ще бъде публично намерено от 10:30 ч. в Крайдунавския парк, наоколо до крепостта „ Баба Вида “ и Розариума. Най-вълнуващата атракция за всички присъстващи ще бъде акостирането на реконструиран римски транспортен съд, вид „ лусория “, на Дунавския бряг (около 16:30 ч. при Градския плаж). Атрактивният кораб е с интернационален екипаж от над 7 страни и стартира своето пътешестване по река Дунав от средата на месец юли тази година. Лусорията съставлява имитация от IV в., построена през последните 2 години от екип от експерти и доброволци по способ, оптимално непосредствен до този, който са употребявали самите римляни.

Фестивалът цели да показа на всички фенове значимото завещание от онази ера, въвличайки ги в римския обичай, просвета, обичаи и занаяти. Любителите на зрелищни подиуми ще могат да се насладят и на епичната борба сред римските легиони и варварските наемници.

Събитието се провежда от Национален туристически клъстер „ Българският справочник “, Асоциация на Дунавските общини „ Дунав “ и Център за интерпретиране на наследството, с присъединяване на групи за исторически възстановки и с общителното домакинство на Община Видин.

Описаните начинания са част от дейностите по план Living Danube Limes – Валоризиране на културното завещание и поощряване на устойчивия туризъм посредством възкръсване на общото завещание по Дунавския лимес като основа за културен маршрут, финансиран по Програма за транснационално съдействие „ Дунав 2014-2020 “, в който Регионален исторически музей – Видин е асоцииран сътрудник.

Римското завещание е част от историята и развиването на целия Дунавски район. Неговата археологическа и туристическа стойност могат да послужат както за свързваща мощ сред актуалните прилежащи страни по поречието ѝ, по този начин и за реализиране на обществен и стопански растеж в битката със свиващите се процеси. Благодарение на план Living Danube Limes Бонония е определена за пилотен обект за България и включена в мрежата на Дунавския лимес, осигурявайки ѝ спомагателни геофизични изследвания и реорганизация с виртуална действителност (с включване в профилиран уеб страница и мобилно приложение).

Пътешествието на лусорията в България можете да следите на Facebook страницата на събитието:
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР