Кашалот е едър морски хищник, който принадлежи към семейството на

...
Кашалот е едър морски хищник, който принадлежи към семейството на
Коментари Харесай

Кашалот

Кашалот е наедрял морски див звяр, който принадлежи към фамилията на зъбатите китове. Кашалот притегля от епохи хората с скъпото вещество, което се съдържа в него и се употребява за медицински и козметични цели.

История на Кашалот

Смята се, че Кашалот се е появил на планетата ни преди към 150 милиона години. През XVIII век стартира избиването на Кашалотите поради скъпото вещество спермацет, което се съдържа в главата им. Кашалотите са били избивани доникъде на ХХ век, когато излиза наяве, че типът е заплашен от изгубване. Днес обаче, откакто популацията е съумяла да се възвърне, към този момент има повече от 400 000 представители на типа. Те живеят на огромни групи, от време на време по няколко хиляди екземпляра.

Кашалот е публикуван по всички места на планетата без полярните области. Кашалот избира региони, които са надалеч от бреговата линия, тъй като му е добре единствено тук-там, които са с повече от 200 метра дълбочина. В непосредственост до крайбрежията Кашалот може да се види доста рядко. Кашалот се среща по-често в топли води, в сравнение с в студени. Въпреки че мигрира, Кашалот в никакъв случай не минава от едното полукълбо на планетата към другото. Миграциите му са обусловени от изобилието от храна, която му е нужна в огромни количества.

Как наподобява Кашалот

Мъжкият Кашалот тежи до 60 тонa и е дълъг до 20 метра, женските са малко по-дребни - те доближават до 15 метра дължина. Главата на Кашалот е извънредно огромна и съставлява към една трета от общата му дължина. В главата на Кашалот има към пет тона от скъпо за хората вещество - спермацет, което съставлява желеобразна маса и се ползва от епохи в козметиката и медицината.

Все още не е ясна функционалността на спермацета, само че се допуска, че спомага за ехолокацията и за балансиране при гмуркане на по-дълбоки места. Върху долната си челюст Кашалот има 57 зъба с формата на конус, като всеки от зъбите е дълъг по към 25 сантиметра. Всеки от зъбите тежи по един кг. Зъбите на Кашалот нямат гланц. На горната си челюст Кашалот няма нито един зъб, доста рядко има по един чифт. Женските постоянно имат по-малко зъби от мъжките.

За разлика от китовете, Кашалот има отвор за изхвърляне на водата, който се намира отляво, а не в центъра на главата му, по тази причина когато изхвърли шадраван от вода, той е с надолнище напред и леко вляво.

 група китове кашалот

Долната челюст на Кашалот се отваря отвесно на към 90 градуса. Очите му се намират наоколо до ъглите на устата. Очите на Кашалот са много огромни - диаметърът на очната ябълка е към 17 сантиметра. След главата тялото на Кашалот става по-широко в средата, а по-късно още веднъж се стеснява. Опашната перка на Кашалот е с дължина до 5 метра. Върху гърба на Кашалот има перка, която наподобява на дребна гърбица. Гръдните перки на Кашалот са заоблени, с дължина към 2 метра.

Тялото на Кашалот е черно или сивкаво кафяво, коремът е много по-светъл, съвсем бял. Около устата на Кашалот кожата е бяла на цвят и съгласно експертите по нея живеят бактерии, които светят в тъмното. Тази светлина притегля калмарите, които плуват към всичко, което е бяло и свети.

С какво се храни Кашалот

Кашалот се храни най-вече с главоноги морски жители, измежду тях и великански калмари, които стават дълги до 18 метра. Рибата заема не повече от 5 % в менюто на Кашалот. За да откри храна, Кашалот се спуска доста дълбоко - от време на време доближава повече от 2 километра дълбочина.

Това го прави най-дълбоководния гмуркач измежду всички бозайници. Кашалот търси плячката си благодарение на ехолокацията. Кашалот търси храна, като се гмурка един път на час и остава най-малко половин час под водата, до момента в който не откри задоволително главоноги. Понякога Кашалот лови плячката си на групи, като десетина Кашалота вършат кръг, от който плячката не може да избяга.

Размножаване на Кашалот

По време на размножителния интервал Кашалотите се събират в по този начин наречените ергенски стада. Мъжкарите стават нападателни и се бият за вниманието и благосклонността на женските. Всеки мъжага опложда към 15 женски. Периодът на чифтосване стартира през есента в Северното полукълбо, само че защото Кашалот е публикуван по цялата планета, на процедура чифтосването продължава на обособените места целогодишно, тъй като интервалите се застъпват.

Бременността на женския Кашалот е дълга - година и половина. Ражда се едно малко, дълго към 4 метра. То се храни с кърма към година и остава през цялото това време компактно до майка си. След това към две години се храни с дребни рибки и стартира едвам по-късно да се храни като възрастен образец. Кашалот става полово зрял към края на петата си година. Майките с дребни стават постоянно жертва на набези от косатки.

 опашката на кашалот

Любопитни обстоятелства за Кашалот

Кашалот има способността да остава дълго време под вода - до час и половина. Това му оказва помощ да открива по-големи количества храна. Кашалот е доста рисков, когато е ранен. Тогава той става доста нападателен и може в яростта си с лекост да потопи кораб със междинна величина.

Сърцето на Кашалот тежи към 160 кг. Мозъкът на Кашалот тежи към 8 кг. Кашалот издава три вида звуци - звуци, които наподобяват на вопъл, щракане и бърз тон като от удряне. Максималната скорост, която развива Кашалот, е 37 километра в час, само че междинната му скорост е към 10 километра в час.

Понякога Кашалот стои над водата във отвесно състояние, като удря с перките си по повърхността й. Кашалот спи доста малко - на всеки няколко часа по няколко минути. Той прекарва към 7 % от денонощието в сън, което го прави рекордьор измежду всички бозайници по експедитивност на съня.

Смята се, че Кашалот живее до 77 години. Когато се гмурне, Кашалот понижава ударите на сърцето си до 10 в минута. Кислородът, който е насъбран в мускулите на Кашалот, добавя този в белия му дроб.

Въпреки че Кашалот живее на стада, когато доближи към 40 години, той се отделя и заживява настрана. Това му пречи да намира храна по-лесно и той може да се трансформира в жертва на наедрял морски див звяр заради намаляването на опциите си да се пази. Замърсяването на моретата и океаните също е причина за понижаване на популацията на Кашалотите.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР