Касае се за близо 190 декара бивши земеделски земи в

...
Касае се за близо 190 декара бивши земеделски земи в
Коментари Харесай

Общински съветник от Карнобат строи соларен парк край айтоско село, получи подкрепа от ГЕРБ и ДПС

Касае се за близо 190 декара някогашни аграрни земи в землището на село Черна могила, в което живеят към 80 индивида

Карнобатски зърнопроизводител, който от ноември т.г. е и общински консултант в родната община, ще осъществя огромен план в Айтоско, научи Флагман.бг. Пламен Костадинов, който бе лидер на листата на ГЕРБ е учредил предходната година компания, чиято активност е разработка на слънчеви електроцентрали и в този момент възнамерява да влага в айтоското село Черна могила. Изборът евентуално не е инцидентен, защото там публично живеят едвам 80 индивида и е малко евентуално те да се вдигнат на митинг, както в последните години е процедура при подготовката за градеж на сходни съвременни приумици.

Интересното е, че през днешния ден, по време на постоянната сесия на Общинския съвет в Айтос, локалните парламентаристи разискаха докладна, импортирана от определения за четвърти мандат Васил Едрев. Под номер , че има капиталово желание от компания, която желае да строи фотоволтаична централа в землището на селото. Описани са и парцелите, на които компанията е хвърлила око - те се намират на югоизток от Черна могила и любопитно са раздалечени един от различен. Ето какво написа по-конкретно в докладната:

„ В община Айтос е постъпило искане с вх.№92-ф 1158/31.10.2023 година от „ МЕГАВАТ СОЛАР ” ЕООД ЕИК 206945822, … за предоставяне на позволение за изработването на план за изменение на настоящия Общ организационен проект (ОУП) на община Айтос в частта му за парцели в землището на с. Черна могила. Инвестиционното желание на възложителя е създаване на фотоволтаичен парк. Дружеството е притежател на 9 броя парцели в землището на с. Черна могила, община Айтос ”.
 Пламен Костадинов бе лидерът на листата за общински съветници на ГЕРБ в Карнобат. Той влезе в локалния парламент след изборите на 29 октомври  Костадинов е шеф на компанията " МЕГАВАТ СОЛАР " ООД, която през днешния ден получи право на прилагане на 3 общински семи с повърхност 13 декара, с цел да ги добави към към този момент закупените от компанията близо 178 декара в землището на село Черна могила, където да построи слънчев парк
След това са разказани съответните парцели, които можете да видите на картата долу. Общата им повърхност възлиза на тъкмо 177 983 кв.м., или близо 178 декара. В докладната ясно се разказва още, че компанията има желание да проектира и върху парцели, които са общинска благосъстоятелност и с обща повърхност от 12 998 дка.
 Имотите, върху които би трябвало да се построи бъдещият слънчев парк, се намират в овала. Едва 13 декара са общинските, които през днешния ден бяха отдадени към останалите 177 дка частни, благосъстоятелност на " МЕГАВАТ СОЛАР "
Въпросните три общински парцела Общински съвет може да даде за създаване на енергийни обекти. Нужно е квалифицирано болшинство и даване на равносилен парцел от общински аграрен фонд по оценка, направена от самостоятелен оценител. Тъкмо това стана, откакто, наподобява, администрацията си бе осигурила тъкмо задоволително гласове за квалифицираното болшинство - 20 от 29. В случая такова е допустимо даже единствено със съветниците от ГЕРБ и Движение за права и свободи, които работят в симбиоза в Айтос.

По този метод, без проблем, локалният парламент даде зелена светлина за зелената концепция за фотоволтаик край с. Черна могила. Паркът ще се реализира върху 190 декара. С смяната в Общ устройствен план ще получи статут „ предимно-производствен ” 80% от площта да може да се употребява за застрояване при кинт 2.5 и 20% - за озеленяване. С други думи, няма да се употребяват всичките 190 дка за фотоволтаици, а единствено към 152 дка. Как би следвало да се случи това?

Проверка на Флагман сподели, че при построяването на сходни системи, се употребява следното предписание:

При слагането на фотоволтаици приземно, всеки 10 кв.м. земя могат да създава 1kW електроенергия; при слагането им на заслон, площта пада двойно за същата електрическа енергия. Предвид изискването за кинт 2.5 и двата разновидността механически са вероятни, само че по-вероятно е бъдещата централа да употребява първият вид. Тоест при 152 000 кв. м., би следвало да могат да се създават 15 200 kW или 15.2 MW. Разбира се, това е чисто теоритично, защото тези системи са пословични с това, че са несигурни, зависещи доста от метеорологичните условия и доста уязвими на механични повреди. Иначе всичко наподобява добре за компанията, най-малко на първо четене.

Защото на второ, обстановката малко се трансформира, защото техническа неточност или такава от недовиждане може да вкара чеп в другояче добре задвиженото сред сътрудници общински съветници колело.

В докладната от кмета на Айтос през днешния ден бе разказано, че компанията, която демонстрира капиталов интерес и която през днешния ден би следвало да е получила позволение от администрацията за правене на механически напредък, е с името „ МЕГАВАТ СОЛАР ” ЕООД. Всъщност обаче такава компания не съществува. Истинското име е „ МЕГАВАТ СОЛАР ” ООД и таман тази неточност може да върне гласуваната докладна за наново разглеждане, въпреки и ЕИК да е вярно изписан.

Проверка на Флагман.бг сподели, че компанията е записана на 20 май 2022 година от трима съдружници - Пламен Желев Костадинов (общинският консултант от ГЕРБ в Карнобат), Веселин Янчев Янев и Никола Георгиев Христов. Тримата са внесли по 200 лева капитал или общо 600 лева, с което учредяват сдружението с лимитирана отговорност.

На името на Костадинов има няколко регистрирани други сдружения, част от които имат съществени обороти през миналата година от порядъка на над 1 млн.лв. Основната им активност е земеделие, като едната от тях е „ АГРО СТИВ ” ЕООД. Това е зърнопроизводител, който развива активността си на територията на Бургаска област, който разполага с 5000 декара обработваеми площи, който засажда със следната продукция: зърнени растения, маслодайни семена, слънчоглед, пшеница, ечемик.

Интересен е скокът на Пламен Костадинов към фотоволтаичните системи - от земеделието в различната сила. Соларните панели, както е добре известно, вредят съществено на почвата под тях. Така да вземем за пример , демонстрира, че при дълготрайна приложимост почвата под слънчевите панели физически се промяне.

Органичната материя в нея трагично понижава с до -61%, покачва се електрокондуктивността и индикаторът pH (към киселинност), а паралено с това понижа и интензивността на микроорганизмите. Това, заключват в изследването, има средносрочен резултат върху почвата, правейки я за известно време доста по-малко продуктивна.
 Избраният терен е със северно ревю и по този смисъл би следвало да е географски несъответствуващ за построяването на слънчев парк
Защо по тази логичност „ МЕГАВАТ СОЛАР ” „ жертват ” към този момент закупената земеделска земя, остава тайнственост. Остава и незнайно това какъв тъкмо е ползата на Община Айтос във въпросната инвестиция, изключително след неприятния образец от община Средец, където от безусловно 3 години към този момент някогашния кмет Иван Жабов опитваше да прокара концепцията за слънчев парк.

Любопитно е още, че определеният терен за строителството на бъдещата зелена електроцентрала  е хълмист. И то с надолнище към север. Тоест успеваемостта на панелите ще бъде понижена поради посоката, в която е насочен теренът.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР