Кървав режим, избиващ децата си - заради тези думи в

...
Кървав режим, избиващ децата си - заради тези думи в
Коментари Харесай

Иран: защо арестуваха племенницата на аятолах Хаменей


" Кървав режим, избиващ децата си " - поради тези думи в записано видеопослание към света в Иран задържаха племенницата на духовния лидер Али Хаменей. Фариде Морадхани е била извикана в прокуратурата, където е задържана.

Напръскан с багра портрет на иранския нравствен лидер Али Хаменей

Племенницата на Фариде Морадхани е била задържана поради апел към света за разкъсване на всевъзможни връзки с управляващите в страната. За това оповестиха СиЕнЕн и организация Ройтерс, базирайки се на брата на арестуваната.
Редакцията предлага
Живеещият във Франция Махмуд Морадхани е разгласил записаното преди този момент видеообръщение на сестра си, в което тя назовава иранските управляващи " кървясъл режим, избиващ децата си ". Племенницата на Хаменей споделя още: „ Това е режим, който не съблюдава нито един от религиозните си правила, и за който не съществуват никакви закони и правила. Тези хора познават единствено силата и употребяват всички вероятни начини, с цел да си запазят властта. " От самото видео не излиза наяве по кое време то е било записано.

По думите на Морадхани брат, Фариде е била задържана на 23 ноември, откакто е била призована да се яви в прокуратурата. Фариде и Махмуд Морадхани са деца на духовника и опозиционер Али Техрани, който е бил женен за сестрата на иранския висш водач  Бадри Хосейни Хаменей. Техрани умря предишния месец.

Протестите не стихват

започнаха в края на септември след. Младата жена беше арестувана от така наречената нравствена полиция в поради „ погрешно " носене на кърпа. Свидетели настояват, че тя е изпаднала в кома след нанесен ѝ побой  в полицията, а по-късно е умряла в болница.

Властите в Иран настояват, че повода за гибелта на Амини е „ ненадейно прекъсване на сърцето ". Близките ѝ твърдят, че момичето е била здрава и не е имала никакви проблеми със сърцето.

Сред жертвите има и деца 

След нейната гибел в цялата страна избухнаха митинги против режима в Техеран, който се отива да ги потуши с брутална мощ. По данни на правозащитната организация „ Хюман Райтс Уоч " дотук са починали минимум 378 души,  включително и 47 деца. Демонстрантите показаха и взаимност с, които преди първия си мач от Световното състезание в Катар не припяваха на националния химн.

Още по тематиката - в това видео на Дъждовни води:

 
Какво ни описаха две иранки, избягали в България
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР