Карциномът на млечната жлеза (РМЖ) е най-честият злокачествен тумор при

...
Карциномът на млечната жлеза (РМЖ) е най-честият злокачествен тумор при
Коментари Харесай

Все повече дами проверяват гените си, за да се предпазят от ...

Карциномът на млечната жлеза (РМЖ) е най-честият недоброкачествен израстък при дамите у нас и в множеството развити страни (25% от всички злокачествени новообразувания) и е на второ място измежду аргументите за смъртност от онкологични болести. Затова от ден на ден и повече дами намират за належащо да схванат дали са носители на по този начин наречените гени за предразположеност към развиване на рак на гърдата (BRCA1 и BRCA2), сподели хирургът в МБАЛ „ Медлайн “ доктор Грую Мишев. Неговият богат съвсем половинвековен опит го е сблъскал с десетки хиляди пациентки.

Според водещия хирург
здравната просвета към този момент дава късмет на дамите
да си създадат нужните проучвания и да схванат до каква степен са застрашени от болестта. Такъв тест се прави и в болница „ Медлайн “ в партньорство с компанията за генетични проби NMGenomix, уточни доктор Мишев. Той посочи, че всяка дама, която разбере, че е притежател на подобен ген, първо би трябвало да се съветва със експерт генетик, който да реши тази информация в подтекста на здравна фамилна история.

Въз основа на резултатите пациентката може да реши, че за нея е уместно по-агресивно хирургично лекуване на тумора, в случай че има към този момент сложена диагноза, или превантивна реакция под формата на мастектомия и премахване на яйчниците, с цел да се предотврати възможна поява на рак на гърдата.

Невъзможно е да се дефинира за какво в един или различен случай е зародил рак на гърдата. Може да се приказва единствено за избрани рискови фактори с друга степен на сигурност.

Медицината е единна в мнението си, че
най-важният рисков фактор е възрастта:    
• Преди 39-годишна възраст - 1 от 231 развива рак (по-малко от 0,5% риск)    

• 40 до 59 - 1 от 25 развива рак (4% риск)     

• 60 до 79 - 1 от 15 развива рак (приблизително 7% риск).

С възрастта рискът нараства заради обстоятелството, че „ износената “ имунна система към този момент не може ясно да открива и отстранява клетъчните аномалии, изясни хирургът. Като цяло обаче се твърди, че ракът на гърдата, който се появява преди 40-годишна възраст, има наклонност да бъде  по-агресивен от този, който се появява при пациенти след 40-те.

„ Съществен рисков фактор за развиване на рак на гърдата е и съществуването на онкоболни в фамилията на дамата. Това обаче въобще не значи, че всяка форма на рак на гърдата при ваш родственик автоматизирано усилва риска от развиване на тази патология при вас - предизвести лекарят. - Например, в случай че баба ви е била диагностицирана с рак на гърдата на 75-годишна възраст, това не значи, че имате нараснал риск от развиване на рак на гърдата. Най-вероятно баба ви е била една от тези 15 дами във възрастовата категория, при която ракът се появява заради стареенето на имунната система и нейното контролиране. “

Другият рисков фактор е обвързван
с унаследяването на гена, виновен за появяването на рак на гърдата,
без значение от възрастовите промени:    

• Ако майка, сестра или щерка има рак на гърдата     

• Ако доста генерации членове на фамилията са имали рак на гърдата или рак на яйчниците     

• Роднини с рак на гърдата в релативно млада възраст (под 50)     

• Роднини с рак на двете гърди.

Генът може да се предава както от майката, по този начин и от бащата, въпреки при мъжете да се среща, само че доста по-рядко. Ако един от родителите е притежател на разновидност в посочените гени, тогава рискът за унаследяването му е 50%. Рискът от развиване на рак зависи от спецификата на генетичната разновидност, проявата <210>  в фамилията, както и от характерностите на самия организъм, от метода на живот и факторите на околната среда. Рискът от развиване на рак на гърдата в такива фамилии варира от 40 до 80 %.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР