Картини на покойния съосновател на Майкрософт ще бъдат продадени с

...
Картини на покойния съосновател на Майкрософт ще бъдат продадени с
Коментари Харесай

Картини на покойния съосновател на Майкрософт Пол Алън ще бъдат продадени с благотворителна цел

Картини на починалия съосновател на " Майкрософт ще бъдат продадени с благотворителна цел, съобщи Ройтерс. Платна на Пол Сезан, Жорж Сьора, Лушън Фройд и други, част от наследството на починалия Пол Алън, ще станат част от " разпродажбата на века ".

Очаква се общата сума да доближи повече от 1 милиарда щатски $.

Според аукционната къща " Кристис "  това е разпродажбата на века. Колекцията включва повече от 150 произведения, обхващащи 500 години от историята на изкуството – от Сандро Ботичели до Дейвид Хокни.

Главна атракция на търга са „ Планината Сент Виктоар “ на Пол Сезан и „ Модели “  (ансамбъл, малко платно) на Жорж Сьора. Очаква се цените на картините да надвишават надлежно 120 млн. и 100 млн. щатски $.

Президентът на „ Кристис “ Юси Пюлкянен сподели, че чака общата сума от продажбите да надвиши 1 милиарда щатски $. Пред Ройтерс той разказа Пол Алън като човек, който фактически е разбирал от изкуство.

Някои от творбите са изложени авансово пред аудитория в Лондон за няколко дни.

Пол Алън и съученикът му Бил Гейтс започват бизнес начинанието си „ Майкрософт “ през 1975 година По-късно Алън се отдръпва от софтуерната компания.

Пол Алън умря на 65 година през 2018 година

Други забележителни произведения от неговата сбирка са триптихът на Франсис Бейкън „ Три проучвания за автопортрет “, оценен на 25 млн. щатски $, „ Голям интериор “ на Фройд, оценен на 75 млн. и „ Мадона Магнификат “ на Сандро Ботичели, която се прави оценка на повече от 40 млн.

Пейзаж на Дейвид Хокни се прави оценка сред 8 и 12 млн. щатски $, а скулпурата на Алберто Джакомети „ Венецианка III ” - сред 15 и 20 млн. щатски $.

Разпродажбата ще се организира в две елементи в Ню Йорк на 9 и 10 ноември, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР