Картината, която Борисов подари на Вучич, е реализъм, но не

...
Картината, която Борисов подари на Вучич, е реализъм, но не
Коментари Харесай

Художникът на Б.Б. и тръбата: И Тициан е рисувал по поръчка

Картината, която Борисов подари на Вучич, е натурализъм, само че не соцреализъм, съобщи тази заран по Би Ти Ви Симеон Кръстев, създател на широкообсъжданото латно със градежа на „ Балкански поток “, което отпътува за Сърбия. Художникът показа пред водещия Антон Хекимян, че е афектиран от мненията в обществените мрежи. „ Никой не се преценява, че създателят е вложил труд и гений, гледат незадълбочено и изпитват ненавист към министър-председателя ”, не скри раздразнението си Кръстев. 

Художникът изясни, че е нарисувал каквото са му поръчали. Възложител на тази картина по негови думи е компанията " Аркад ", която строи „ Балкански поток “. От компанията са се обърнали към 30 художници и всички те нарисували по няколко картини. Симеон Кръстев е направил три, една от които е определена за подарък за сръбския президент. Другите две демонстрират градежа на тръбата в същия жанр, само че на тях няма политически фигури.

„ От времето на Тициан са се правели поръчкови портрети, и по времето на Живков също, само че никой не е плюел тогава ” , изрази неодобрение от всеобщата реакция Кръстев и добави, че няма по какъв начин да нарисува нереална картина с Бойко Борисов. Той разяснява, че в действителност е работил по фотография, само че е „ рисувал на ръка, а не е минал с багра върху принта ”. Художникът изясни и защо не е присъединил в своята комбинация медицинските маски, които се виждат в истинското изображение в страницата на премиера във Facebook: защото „ картината е за непрекъснато и не ми харесва като изкуство служащият да е с маска ”.

Той обаче не даде пояснение за какво е " изтрил " от фрагмента единствената жена на фотографията. Това е Сузана Василиевич, основен медиен консултант на Вучич и тя е на напред във времето в истинското изображение.

„ Не върша кич ”, оцени себе си Кръстев, като разясни, че от дълги години работи като плакатист и всичко, което рисува, идва отнякъде като поръчка. Той разчита да му бъдат възлагани нови художествени задания, в това число и от политици. 

Симеон Кръстев е роден е през 1943 година Завършва Художествената академия в Лодз, Полша през 1975 година Работи в региона на графичния дизайн, живописта и художественото оформление на пощенски марки, монети, фирмени знаци. В продължение на години е оформител на Каталог на българската мода – „ Алманах на българската мода ”, под съставителството на проф. Любомир Стойков. Автор е на стотици кино, оперни, театрални, политически, спортни, обществени плакати. Активно работи в региона на художественото оформление на материали за конгреси, избори, политически акции. Печелил е награди от състезания за афиш на тематика „ Автомобилът и околната среда ”, „ 24 май, „ Вторични първични материали ”, „ 40 години от успеха над фашизма ”. Бил е арт шеф в рекламна организация. Правил е доста от плакатите на Софийската опера. В живописта се характеризира с многопосочни търсения в разнообразни жанрове – от портрети до натюрморти. 

Снимка на картината беше оповестена за първи път на 20 януари в близкия до ръководещите в Сърбия вестник . 

 

О 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР