Картина от Клод Моне, която принадлежала на японски колекционер, но

...
Картина от Клод Моне, която принадлежала на японски колекционер, но
Коментари Харесай

Франция върна на Япония картина на Моне

Картина от Клод Моне, която принадлежала на японски колекционер, само че от десетилетия се смяташе, че е изчезнала, бе открита в Лувъра в Париж и върната на Япония, съобщи Българска телеграфна агенция.

Става въпрос за очерк за поредицата картини " Водни лилии " от известния художник импресионист. Картината била открита в Лувъра през 2016 година, само че тогава това не било оповестено обществено.

„ Сега тя е реституирана на Националния музей за западно изкуство в Токио “, съобщи негов представител, представен от Агенция Франс Прес. Той обаче не посочи събитията, при които картината е била открита в Лувъра.

Платното с размери 4,2 метра на 2 метра изобразява водни лилии. Горната му част е доста развалена. Говорителят посочи, че ще са нужни прецизни реставрационни работи.

Картината принадлежала на японския предприемач и фен на изкуството Коджиро Мацуката, който събрал сбирка от творби на изкуството сред 1916 година и 1927 година с помощта на благосъстоянието си, насъбрано в корабостроенето. Според представителя, Мацуката купил картината от Моне в ателието му през 1921 година

Неговата сбирка, в това число тази творба, били преместени в Париж за предпазване по време на Втората международна война и по-късно реквизирани от френското държавно управление като вражеска благосъстоятелност. През 1959 година Париж върна на Япония множеството от 400-те произведения в сбирката на Мацуката.

От музея в Токио позволяват, че тази картина може да е била забравена предвид на забележителните вреди, получени при неприятното предпазване по време на войната.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР