Картина на Ермира Мурати, известна и под псевдонима Oранжевото момичe

...
Картина на Ермира Мурати, известна и под псевдонима Oранжевото момичe
Коментари Харесай

Заслужаваш куршум: Заплашват художничка заради картина, на която Вучич и Курти се целуват

Картина на Ермира Мурати, известна и под псевдонима Oранжевото момичe (Orange girl), на която президентът на Сърбия Александър Вучич и министър председателят на Косово Албин Курти се целуват по устните на оранжев декор, провокира вълна от закани към художничката, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Виждам връзката им (на Вучич и Курти) като актьорско зрелище

и косоварите, както и сърбите, ние всички гледаме едно и също шоу “, сподели Мурати за Ройтерс.

Лидерите на двете страни ще се срещнат през днешния ден в Брюксел, с цел да обсъдят предлагането на Европейски Съюз за съглашение посред им, като се чака заканите против художничката да не престават поради актуалността на тематиката, показва организацията.

„ Колкото и дълбока да е безредната връзка сред Косово и Сърбия, мисля, че младите обичат мира повече от всичко друго “, съобщи Мурати.

Художничката разгласява фотоси на картината си на 17 февруари, когато Косово отпразнува 15 години от оповестяването на независимостта си.

„ Историята помни целувки в моменти на болежка и прощаване. Но историята също по този начин ни напомня целувки на приятелство и даже изменничество. Ще бъде ли тази една от тях? “, написа Мурати под обявата си във Фейсбук.

Хиляди разясниха обявата на Мурати, като болшинството мнения съдържаха език на омразата и даже смъртни закани.



„ Заслужаваш патрон “, разяснява един консуматор.

Това не е първият случай, в който Ермира Мурати получава закани, свързани с картините ѝ, напомни Ройтерс. Миналата година тя показа картина, на която двама мъже, облечени в обичайни албански носии, се целуват по устните. Картината бе в поддръжка на гей общността в Косово.

Мурати разяснява, че заканите не могат да я спрат, тъй като е привикнала с тях, а картината ѝ този път носи напълно политическо обръщение.

„ В момента, в който реагират (негативно), знам, че посланието ми е достигнало до вярното място. Така се основава спор “, съобщи Мурати.

Напрежението сред Белград и Прищина е непрекъснато, откогато Косово разгласи самостоятелност през 2008 година, която Сърбия отхвърля да признае.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР