Кърт Волкър, специалният пратеник на Държавния департамент на САЩ за

...
Кърт Волкър, специалният пратеник на Държавния департамент на САЩ за
Коментари Харесай

Специалният пратеник на САЩ за Украйна подае оставка

Кърт Волкър, специфичният делегат на Държавния департамент на Съединени американски щати за Украйна, подаде оставка от поста. Името му се появи в трупащите се свидетелства, че президентът Доналд Тръмп е оказвал напън над Украйна да проверява главния му конкурент Джо Байдън.

Няма обществено публикувани претекстове за неочакваната оставка, само че американски медии цитират свои осведомени източници, съгласно които Волкър към този момент считал, че не може дейно да прави работата си в новата обстановка.

Това е първата оставка в администрацията след началото на разкритията за дейности на Тръмп, юриста му Руди Джулиани и чиновници на Белия дом, провокирали инспекция за започване на процедура за премахване на президента от власт. Волкър ще бъде извикан да свидетелства пред комисия на Камарата на представителите в четвъртък. Държавният секретар Майк Помпео към този момент е първият публично извикан да свидетелства в следствието.

Волкър е някогашен представител на Съединени американски щати в НАТО и позицията му бе обвързвана с почасова и безвъзмездна работа в помощ на управляващите в Киев в спора им с Русия. Но съгласно отчет до основния инспекторат на американското разузнаване той бе посочен като първият, който се е заел да изяснява на Украйна какво да направи, с цел да извърши желанието на Тръмп.

Според " Ню Йорк таймс " новият президент и държавно управление на Украйна са го помолили при започване на лятото да им помогне да открият контакти с Джулиани. Сега някогашният кмет на Ню Йорк твърди, че осемте му диалога с Волкър и връзките посред им показвали, че е работил от името на Държавния департамент. В реалност нито Белият дом, нито Държавния департамент са поемали сходна самодейност.

В обстановката бе забъркан и непрекъснатият представител на Съединени американски щати в Европейския съюз Гордън Саундланд, който е съпровождал Волкър при първата му среща с управляващите в Киев на 26 юли, ден след телефонния разгор на Тръмп с новия президент Володимир Зеленски. " Те общо взето знаеха всичко, което върша, тъй че то беше сторено с утвърждението и по молба [на американската администрация] ", упорства в този момент Джулиани, съгласно който заслужава благодарности, а не рецензии, че е премахнал проблем сред двете страни.

Но в петък от Държавния департамент обявиха, че юристът е работил " като частно лице и от позицията си на юрист на президента Тръмп - той не приказва от името на американското държавно управление ".

Волкър е с репутацията на умел посланик, който стори доста за създаване на положителни връзки сред Зеленски и управляващите във Вашингтон и оставката му - дружно с напускането през последните месеци на Фиона Хил и Дан Коутс и неналичието на дипломат в Киев - оставя Съединени американски щати с малко на брой положителни познавачи на обстановката в Украйна и ролята на Русия. Той е изпълнителен шеф на основаният във Вашингнон Институт за миждународни водачи " Джон Маккейн " към щатския университет на Аризона.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Опитът за импийчмънт на Тръмп (8)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР