Карпатски мечки били докарани с хеликоптери по времето на социализма

...
Карпатски мечки били докарани с хеликоптери по времето на социализма
Коментари Харесай

Кубадински докарал зли карпатски мечки в Родопите

Карпатски мечки били докарани с хеликоптери по времето на социализма в Родопите, с цел да ги заселят в региона на " Кормисош ". Местните си спомнят, че тогава било доста влиятелно измежду големците да отсядат в резиденцията в гората край Белица.

" Идваха преди големци да стрелят дивеч тук. Пенчо Кубадински, който беше измежду най-доверените хора на Тодор Живков, ги докара тези мечки от Румъния, по-зли са и се омешаха с нашите. Развъдиха доста дивеч и имаше преграда и не се даваше никой да припарва нагоре.  В прехода отново идваха на лов богаташи, кацат край резиденцията с хеликоптери, най-вече бяха руснаци ", разказваха преди десетина години най-възрастните жители на Белица. Всички те обаче бяха безапелационни, че за тях изгода от елитното стопанство не е имало. В селото, както и доста други в Родопите ги е боязън да вървят по баира за гъби и билки поради мечките, защото постоянно се виждали мечи стъпки в близост. В Белица са останали главно безработни и пенсионери, откакто затворили рудници и цехове в близост и затворили и продали учебното заведение и детската градина, а хората с памет какво се е случвало по време на социализма в резервата оредяват прогресивно. Че са преселени мечки от Карпатите, както и от Стара планина в региона на " Кормисош ", удостоверяват и не един и двама горски с дълъг стаж от района. 

Карпатските мечки са доста по-големи от нашата кафява мечка, с доста по-тъмнокафява четина, с доста по-големи нокти са и много по-агресивни, споделят лесничеите. С времето те се омешали и се основало много по-нападателно потомство. Колко злокобни могат да бъдат срещите с някои екземпляри от тях, стана ясно от набези в региона на община Баните през годините. През 2010 година мечка раздра човек в смолянското село Кутела. " Скалпа му го нямаше, хрускала е кости от главата му, имаше огромна дупка сред очите, целият в кръв, натрошен и с сечения по цялото тяло от ноктите на мечката, безусловно погубен, като парцал, не приличаше на човек ", разказваха втрещени от селото. Същата година мечка смъкна скалпа на жена от село Малка Арда, община Баните.

В последните години, за наслада, няма потърпевши хора в района, само че домашните животни, които мечките убиват, са десетки всяка година. В региона на изворите на река Арда тази година хората подвигнаха ръце от няколко котила мечки, които безусловно върлуват в селата. В обитаемоте места към Баните са уверени, че тормозът е от мечки от някогашния резерват, в който в миналото ловувал и Тодор Живков. Елитното ловно стопанство " Кормисош " било над 40 000 хектара. През 1967 година в местността Карамуш се прави вивариум за мечки, на 13 км от Белица. Той е в мощно пресечена околност и достъпът на хора е стеснен. През годините бил освежен и уголемен за реаклиматизация на кафявата мечка в региона, чиято популация към оня миг била на изгубване. Искали да възстановят популацията посредством отраснали мечки, уловени в диво положение, или мечета, хванати в гората на 5-6-месечна възраст. От средата на 80-те години на предишния век тази активност е прекъсната. След престой на мечките във вивариума, който е според от възрастта и произхода им, те били пускани на независимост. Популацията на кафявата мечка в региона на ДЛС „ Кормисош ” се развивала доста добре и още преди края на предишния век отпаднала нуждата от осъществяването на сходни мероприятия. Годишната прехрана на вивариума тогава била към 80 000 лева

През 2013 година се разшумя, че останалите 14 мечки във вивариума имат извънредно мизерно битие. Хранеха ги с качамак и мармалад. Година по-късно 8 от тях  бяха дарени на зоопаркове и избавителни центрове в Европа, както и в Белица. Така мечките Пешо, Тошко, Мишо, Мария и две Мариани отпътуваха за Холандия, мецаните Елена и Арда - за Белгия, Горчо - за Германия. Последните 5 мечки, на възраст над 20 години, също бяха изселени в избавителни центрове, тъй като горските не желаеха да ги пуснат на независимост, тъй като, привикнали с близостта на хората, те наложително щяха да отидат в селата да търсят издръжка. Родопчани не са негодували против затворените тогава мечки, само че не стопират и до момента всеки ден да недоволстват против свободните мечки, които бродят, атакуват и се множат, а локалните считат, че макар огромния им брой, са по-защитени от хората.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР