Кърлежите са известни като преносители на различни болести и често

...
Кърлежите са известни като преносители на различни болести и често
Коментари Харесай

Могат ли кърлежите да летят и скачат - няколко мита за гадинките

Кърлежите са известни като преносители на разнообразни заболявания и постоянно провокират тревога у хората. Със своята неповторима маниера на придвижване и разпространяване, те постоянно са обгърнати в легенди и заблуди. Да разберем дали тези легенди са факт или просто градски митове.

1. Кърлежите не скачат и не летят

Първия мит, който тревожи доста хора, е обвързван с напредването на кърлежите. Вместо да скачат или да летят, кърлежите се движат, като пълзят по ниски шубраци и треви. Техният метод на предвижване включва захващане със задните им крайници и търсене на преминаващо животно или човек, към който да се трансферират. Те не разполагат с крила и не са способни да правят преходи на огромни дистанции. Така че идващия път, когато видите кърлеж, не е нужно да се притеснявате от внезапно придвижване от негова страна.

2. Ще се отбраните, в случай че сте с бели облекла и чорапи

Този мит постоянно се загатва, само че на процедура няма научно обоснование. Кърлежите не се интересуват от цветовете на облеклата ви. Техният способ на разкриване не е основан на образни фактори, а по-скоро на други сензорни механизми. Така че, носенето на бели облекла не е гаранция за отбрана против кърлежите.

3. В града няма кърлежи

Това е един от митовете, които постоянно се употребяват за утешение на градското население. На процедура обаче, кърлежите не вършат разлика сред град и село. Те могат да се намерят във всевъзможни места - от паркове и градинки до градски квартали, и даже в градините на хората.

4. В дъждовно време има повече кърлежи, в сравнение с когато грее слънце

Изглежда, че времето не оказва доста въздействие върху броя на кърлежите. Те просто се приспособяват към другите условия на околната среда. Въпреки че не обичат дъждовното време, те могат да се намерят както в сухи, по този начин и в мокри местности. Митовете към кърлежите постоянно се оказват мотив за суматоха и недоразумения. Важно е да разполагаме с вярна информация и да разберем действителните характерности на тези животни, написа actualno.com.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР