Карл Юнг е един от водещите умове в развитието на

...
Карл Юнг е един от водещите умове в развитието на
Коментари Харесай

Знанието за архетипите може да преобърне живота ни

Карл Юнг е един от водещите мозъци в развиването на психоанализата. Той е създал концепцията за архетипи в логиката на психиката, като твърди, че не я е основал, тъй като тя към този момент е съществувала в други области, като да вземем за пример литературата, посредством концепцията за „ претекстове “ в митовете. Но, както самият той признава, не е бил талантлив със способността да ги изясни виртуозно. Това прави архетипите много объркваща и от време на време даже противоречива тематика.
И по този начин – какви са архетипите на Юнг

Самият психолог назовава архетипите „ идентични структури, общи за всички “, които съществуват, с цел да ни свържат с “архаичното завещание на човечеството ”.
Разбира се, може да се даде и по-ясна визия за тях

Архетипите са първоначални модели — разпознаваеми и повтарящи се способи на мислене, които показват универсалния човешки опит.
Архетипът може да бъде мисъл, облик, идея, опит и даже възприятие. Щом имаме модел, който прекрачва времето, културата и характерността, може да се твърди, че това е архетип.

Най-често споменаваните са „ любящата майка “, „ мъдрият дъртак “, визуализацията на кръст, също и постоянно срещаните архетипи, появяващи се в религиозното изкуство (включително мандалите).

В началото психологът е наричал архетипите „ първоначални облици “.
Архетипи и легенди

За да разберете по-добре архетипите може би ще ви бъде потребно да знаете, че Юнг е бил извънредно заинтересуван от митовете, без оглед на интервала и културата, в които са се зародили.
Това, което очарова Юнг, е повтарящата се природа в митовете. Дори и да са от разнообразни елементи на света, те съдържат сходни герои. В началото той се е изненадвал, че открива от ден на ден сходни облици, хрумвания и герои, които, както счита той, неговите пациенти сънувт без да познават митовете. Архетипите се оказват нещо, обвързвано всички мисли на човечеството (колективното несъзнавано) и се показва посредством тези повтарящи се облици и истории (самите архетипи).

Накрая Юнг вижда митовете като тип гигантска проекция на архетипите. Човешките същества имат потребност да основават легенди, с цел да схванат архетипите и по този метод себе си, другите и света.
Архетипите и груповото несъзнавано

Архетипите произтичат от това, което Юнг назовава “колективното несъзнавано ”.

“Несъзнаваното ” е част от човешкия разум, която не е следена волево и е недостъпна за човешкото самонаблюдение.
“Колективното несъзнавано ” се отнася до дълбините на човешкото неосъзнато, което свързва цялото човечество. Според Юнг всички хора са родени, съдържайки това групово несъзнавано.

Аналогията в наши дни би била да си визиите груповото несъзнавано като гигантско “облачно пространство ”(съзнание), до което всички имат достъп. С тази концепция бихте могли да видите архетипите като разнообразни приложения и стратегии, предоставени гратис от общото облачно пространство и чакащи мига, в който имате потребност да ги извършите.
Архетипите и личността

Ако всички са родени със същите основи на групово несъзнавано и архетипи, то за какво хората не са идентични?

Архетипите са универсални, само че методът, по който се демонстрират в живота на всекиго, е неповторим. Тези, с които неумишлено сте избрали да работите, ще се задействат от персоналния ви житейски опит.

Архетипът на любящата майка може да е щастливо прекарване за някой, който идва от огромно, сплотено семейство. Но, в случай че сте израснали с разграничени родители или с душевен болна майка, той може би е нещо, което плашещо ви преследва. В последна сметка архетипът може да ви предложи урок за това по какъв начин да предложите обич на самите себе си, и „ да бъдете майка на личната си персона “, дарявайки си топлотата и грижата, които не сте получили от своята майка.
Какво оферират архетипите на хората

Те могат да са изключително потребни със следното:

– схващане на личната личност;

– схващане за мястото на личността ви в обществото;

– схващане на системите и разпоредбите за публични вярвания;

– разбор на личните сънища;

– иницииране на персонален напредък посредством прекосяване през „ архетипни стадии “.
Какво са архетипните стадии

При създаването на концепциите си за архетипите Юнг взема решение, че те не са единствено хрумвания, които хората наследяват. А са по-активни, трансформирайки ги в това, което назовава “наследствен метод на действие ”.

Един от методите, по които архетипите привеждат човек в деяние, е посредством архетипните стадии. Идеята тук е, че както тялото се развива в течение на живота, ви по този начин и душeвността минава през етапи. И тъкмо както органите в тялото си взаимодействат, с цел да поддържат физическото ви здраве, архетипите си взаимодействат, с цел да дефинират психическата непоклатимост.

Теорията на Юнг е, че еволюцията на човечеството е формирана от разнообразни стадии на съзнанието, които той счита, че се следят в митовете.
За да се оформят здрави хората, би трябвало да преминат през личната си версия на разнообразни архетипни стадии, които всяка част от живота им носи. Тези стадии включват неща като раждане на „ възрастния воин “ — самостоятелното схващане, когато се израства.

Щом съумеете да израснете, преживявайки тези стадии, задействате вашия „ архетипен капацитет “.
Как ви оказват помощ архетипите

Може би желаете да добиете дарба да забелязвате архетипите, които се повтарят във вашите сънища и мечти? Да изтълкувате какво значат те за самите вас? Да достигнете до знанията, които те ви носят?
Ако сте в действителност очаровани от концепцията за архетипите, може би желаете да опитате повече от Юнгианската (аналитична) логика на психиката. Макар, че в наши дни тя не е по този начин съвременна, колкото други, по-млади типове терапия, въпреки всичко е мощен и вълнуващ път в разбирането на себе си и другите.

По публикацията работи: Станислава Тонева
Инфо: https://psychology.framar.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР