Карл Густав Юнг (26 юли 1875 - 6 юни 1961)

...
Карл Густав Юнг (26 юли 1875 - 6 юни 1961)
Коментари Харесай

Всичко, което ни дразни у околните, ни води към себепознание

Карл Густав Юнг (26 юли 1875 - 6 юни 1961) е швейцарски психолог и психиатър от немски генезис, непосредствен помощник на Зигмунд Фройд от 1907 до 1912 година, по-късно - негов конкурент. Създава направление в логиката на психиката, наречено „ аналитична логика на психиката “. Юнг изследва и написа за митология, вяра, антропология, приказки, алхимия, сънища и други Юнг е една от най-големите загадки и мистични мозъци на XX век. 

Всичко, което ни нервира у близките, в действителност ни води към себепознание.
Вярвате ли в Бог? Аз нямам доверие, аз знам.
Нищо не се трансформира без нужда, минимум пък човешката персона. Тя е извънредно консервативна, да не кажа инертна. Само крайната нужда може да я задвижи. Развитието на личността също не се подчинява на стремежи, заповеди и възгледи, а само на необходимостта; то се нуждае от мотивиращата насила на вътрешната или външната орис.
Покажете ми един естествен и аз ще ви го изцелявам.
Срещата на два характера е като взаимоотношението сред две химически субстанции: в случай че има реакция и двете се трансформират.
Училището е част от огромния свят и съдържа в смален тип всички тези фактори, с които детето ще се сблъска по-късно в живота си. В учебно заведение то най-малкото може да стартира акомодацията си.
Човек не става прояснен като си показва фигури от светлина, а като прави мрака умишлен.
Сред всички мои пациенти във втората половина на живота - над 35-годишна възраст - няма нито един, чийто проблем в последна сметка да не е търсене на един набожен мироглед в живота. Може да се каже, че всеки един от тях се е разболял, тъй като е изгубил това, което живите религии на всяка ера дават на почитателите си, и никой от тях не оздравява същински, до момента в който не възвърне религиозните си опори. Това, несъмнено, няма нищо общо с избрана вяра или принадлежност към дадена черква.
Напълно неподготвени, ние вършим крачка към следобеда на живота. И още по-лошо - вършим тази крачка с неправилното разбиране, че нашите истини и идеали ще ни служат, както до момента. Но ние не можем да живеем в следобеда на живота с програмата на утрото, тъй като това, което сутринта е било огромно, вечерта ще е малко, а което сутринта е било правилно, вечерта ще се трансформира в неистина.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР