Каркадето съдържа вещества, наречени антоцианини. Това са водноразтворми пигменти (оцветяващи

...
Каркадето съдържа вещества, наречени антоцианини. Това са водноразтворми пигменти (оцветяващи
Коментари Харесай

Няколко причини да пиете чай от каркаде тази зима

Каркадето съдържа субстанции, наречени антоцианини. Това са водноразтворми пигменти (оцветяващи субстанции в алено, лилаво и синьо). Същите се съдържат в малините и боровинките.

Антоцианините имат антиоксидантно и адстрингентно деяние – свиват тъканите и понижават кръвотечения, отоци и секреция.

Това е и повода чаят от каркаде да се употребява от някои хора при стомашно-чревни болки, диария.

В Индия е наложителен като „ присъствие” в сватбените венци, тъй като несъмнено е доста хубав. Красивите хаитянки се закичват тъкмо с това цвете и го нижат на гирлянди, с които приветстват туристите. Наричат го още " китайска " или " суданска роза ", само че в действителност няма общо с розата, а е от семейство Слезови. Хибискусът е храстовидно растение с огромни, изящни цветове обагрени в обилна и наситена палитра. Някои типове живеят над 100 години. Отглежда се в съвсем всички тропически страни и е един от най-уникалните представители на флората, утвърден поради множеството си здравословни изгоди и приложимост в кулинарията.

Египетският хибискус се смята за най-хубав, само че съществуват над 300 сорта, които се употребяват за изработката освен на чай, само че и на сиропи, виновност, желета, салати даже. Употребяват се още като естествен оцветители на разнообразни хранителни артикули, в бои за коса и други У нас това растение се среща главно като саксийно цвете и е доста обичано, поради колоритните си цветове и скромно развъждане - дайте му светлина и то ще цъфти цяло лято.

Съставът му най- общо е: полизахариди, флавоноиди, гликозиди, само че забележете: 13 аминокиселини, наложителни за човешкия организъм. Още в него има: пектин, лимонена и винена киселина, на които дължи възкиселия си усет, доста минерали, пектин и витамин С. Чаят, в случай че в действителност желаете да е потребен, би трябвало да е изработен от билката, т.е. суха маса каркаде, запарена съгласно напътствието на опаковката. Не се вари и чудесно си подхожда с мед или тръстикова захар.



Полезни свойства на чая от каркаде:

Най- забавното към него е, че топлият чай покачва кръвното налягане, а студеният - го намалява. Това го прави желана напитка за всички възрасти и сезони.

Tой още:

- Подобрява обмяната на веществата, има лек диуретичен ефект;

- Притежава антидепресивни свойства;

- Намалява нездравословния холестерол;

- Действа възстановяващо на черния дроб;

- Намалява риска от инсулт и инфаркт;

- Укрепва кръвоносните съдове;

- Понижава висока температура;

- Предпазва бъбреците, възвръща черния дроб от нездравословни влияния;

• Засилва имунитета, сполучлив е при простудни положения и грип, изключително като допълнение в богат билков чай;

• Препоръчва се за детоксикация, мощен антиоксидант е.

Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР