Кърито е подправка, която се използва за приготвянето на ястия

...
Кърито е подправка, която се използва за приготвянето на ястия
Коментари Харесай

Да си приготвим домашно къри

Кърито е фалшификация, която се употребява за приготвянето на ястия от азиатската и индийската кухня. Кърито може да се прибавя в месни и зеленчукови ястия.

Кърито се подготвя от млян джинджифил, ким, черен пипер, кориандър и корен от куркума, който е главната съставна част на подправката.

Куркумата има доста прелестен мирис и в комбиниране с останалите подправки ястията добиват изтънчен и другоземен усет и мирис. С къри ястията стават много по-апетитни.

В Индия къри сосът се подготвя преди приготвянето на главната храна – ориз, зеленчуци, месни ястия, риба. Къри сосът покачва имунитета, лекува кашлица и е профилактично средство в битката с доста болести.

 Рибно къри

За приготвянето на къри сос са нужни: 15 грама стафиди, 5 грама кокосови стърготини, 6 грама къри на прахуляк, 1 ябълка, 400 грама месен бульон, 1 чаена лъжичка доматено пюре, 1 супена лъжица брашно, 1 супена лъжица масло, 2 скилидки чесън, 1 глава лук, 1 чаена лъжичка джинджифил.

Чесънът се обелва и се настъргва, лукът се обелва и се нарязва на ситно. Ябълката се обелва и се нарязва на дребно, стафидите се заливат с гореща вода и се кипват пет минути, по-късно се охлаждат.

В тиган с масло се запържват лукът и чесънът на муден огън, прибавят се брашното и кърито на прахуляк. Добавя се доматеното пюре и се смъква от котлона. Добавя се горещият бульон и се разбърква.

Добавят се стафидите и ябълката, посолява се и се задушава половин час на муден огън, като понякога се разбърква. Накрая се прибавя кокосът и джинджифилът и къри сосът е подготвен. Поднася се с морски блага, месо, зеленчуци, ориз.

 Къри на прахуляк

Къри сосът се подготвя и с потребление на майонеза или сметана. Много елементарно се подготвя къри сос от майонеза, към която се прибавят къри на прахуляк, нарязан на ситно и запържен лук и нарязан на ситно ананас.

Лесно се прави къри сос от 150 грама течна сметана, половин банан, една шайба ананас, половин лимон, 20 грама къри на прахуляк, 2 щипки пикантен червен пипер, 1 дребна глава лук, сол, захар и червен пипер – на усет.

Лукът се нарязва на ситно и се запържва в малко масло, прибавя се сметаната и се вари на муден огън. Бананът, ананасът и лимоновият сок се пасират до пюре. Добавят се в топлата сметана дружно с подправките. Разбърква се и се охлажда.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР