Кардиналите и високопоставените служители на Светия престол вече ще плащат

...
Кардиналите и високопоставените служители на Светия престол вече ще плащат
Коментари Харесай

Висшите духовници във Ватикана вече ще плащат наем за жилищата си

Кардиналите и високопоставените чиновници на Светия трон към този момент ще заплащат наеми за заеманите от тях парцели. Папа Франциск реши да ги лиши от привилегията да ги употребяват гратис.

Отговорните фрагменти в католическата черква са призовани да създадат " жертва " предвид на икономическите компликации.

Досега кардиналите, живеещи в жилища на Ватикана, бяха освободени от заплащането на наем. Това към този момент няма да е по този начин. Висшите духовници ще се радват на парцелите си против пазарни цени. Ватиканът разполага с голям брой недвижими парцели. Според оценки те за милиарди евро и се намират в това число на влиятелни адреси в Париж, Лондон и Женева, също и в Рим.

Папското решение за отнетата привилегия е взето, " с цел да се посрещнат възходящите задължения " на Католическата черква " в изключително тежък стопански подтекст като днешния ", се споделя в формалния информативен уебсайт на Ватикана.



Мярката няма да се ползва за настоящите контракти, които ще останат в действие до приключването си. Но " те няма да могат да бъдат продължени или възобновени, в случай че не се съблюдават " новите правила. Всяко изключение ще би трябвало да бъде утвърдено " непосредствено от Светия отец ".

Папа Франциск беше определен през март 2013 година.Оттогава той поставя старания да постави ред във финансите на Светия трон и в същото време се пробва да ускори прозрачността във Ватикана.

През 2021 година, с цел да оздрави финансите на Светия трон, понесли тежък удар поради пандемията от COVID-19, аржентинският папа понижи с 10 % заплатите на кардиналите, другите висши духовници и префектите на светите конгрегации.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР