Карам на батерии. Изразът, зареден някога с повече негативизъм, напоследък

...
Карам на батерии. Изразът, зареден някога с повече негативизъм, напоследък
Коментари Харесай

Зелена светлина: Електрически полети

Карам на акумулатори. Изразът, зареден в миналото с повече негативизъм, в последно време придобива ново значение - за позитивен преход към електромобилност. Засега конкуренцията за електрическия превоз се води по пътищата - градски, а и извънградски. Само че Норвегия реши да издигне електромобилността още по-високо. В небето.

Изпълнителният шеф на националната самолетна компания на северната страна съобщи, че до 20 години всички къси полети на оператора с продължитеност до час и половина би трябвало да се правят от електрически самолети. Дестинациите включват вътрешните полети, както и тези до скандинавските столици.

Дръзко изявление, ще кажат тези, които не познават тежестта на норвежките проекти за преход към нисковъглеродна стопанска система. Въпросният преход към този момент тече. Норвежките авиолинии от гoдини употребяват биогориво за полетите си. Следващият стадий залага на хибридни самолети, задвижвани от сходно гориво и електрическа двигателна сила. Той ще приготви чисто електрическите полети на къси и даже на междинни дистанции.

Начинанието сигурно е скъпо. Но като се изключи че ще отвори нова ниша в стопанската система, то ще спести огромна част от нездравословните излъчвания, причинявани от въздушния превоз. И ще понижи шума от общоприетите мотори на половина. В Норвегия процентът на замърсяване от самолетните полети не наподобява забележителен - към две и половина на 100.

Но в комбиниране с ограниченията за развиване на електромобилността по пътищата на земята, както и потреблението на възобновими източници на сила, преходът сигурно ще има забележителен резултат за хората и средата, която те населяват.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР