Каракачанов за случая във Войводиново: Търпението се изчерпа Събарят гетото

...
Каракачанов за случая във Войводиново: Търпението се изчерпа Събарят гетото
Коментари Харесай

Спряха с полиция щурма към махалата във Войводиново

Каракачанов за случая във Войводиново: Търпението се изчерпа Събарят гетото във Войводиново Махалата се изнесе от Войводиново
„ Хайде към махалата, писна ни към този момент, няма да извиним! " С сходни възгласи, сравними с опълченското „ грабвайте телата “, стотици поданици на селото с най-възрожденското име - Войводиново, потеглиха в понеделник вечерта на взлом към ромската махала, която съгласно тях е нараснала размера си няколко пъти за последните 20 години.

Още преди уреченото време за митинга пред църквата в селото се бяха събрали над 200 души, само че броят им непрекъснато растеше. Напрежението в допълнение се нагнетяваше от нападателните възгласи на хората от другояче мирното село.

„ Тук постоянно е имало роми и ние си ги познаваме. Те са мирни, положителни и работливи хора, които в никакъв случай не са създавали проблеми. Но напоследък броят им се усили неведнъж. Уж на посетители били пристигнали, а си строят противозаконни къщи. Така селото се изпълни с хора, които нямат почит нито към законите, нито към страната. Мислят си, че няма кой да ги накаже, само че са сбъркали. Искаме да изоставен. Бяха три фамилии, в този момент са тридесет “, описа възрастен мъж, който има парцел наоколо до разрастващата се махала.

Кметът на Войводиново Димитър Тосев съобщи пред " Марица ", че неведнъж е желал подпомагане от полицията, само че до решение не се е стигнало, защото след инспекциите се сформират актове, които са несъбираеми: „ На улица „ Победа “ 21 във Войводиново несъмнено се водят 70-80 души. Имаме общо към 250 регистрирани роми. Новодошлите са доста и всеобщо са необразовани - те няма по какъв начин да прочетат и да се срещнат с какъвто и да е документ. Аз съм им обяснявал персонално какъв е редът за регистрация “.

„ Вие да не сте пристигнали тука да вършиме изявленията с кмета, бе “, прекъсна го млада жена, която стоеше наоколо. „ Хайде към махалата “, стартира да крещи тя, а тълпата незабавно я поддържа с одобрителни възгласи „ Хайде “. Секунди по-късно протестиращите, чийто брой към този момент минаваше 300 души, заедно потеглиха около църквата към намиращите се на към 300 метра ромски къщи.

Хората, които населяват противозаконните постройки, авансово бяха разбрали за растящото напрежение и се бяха изнесли, страхувайки се от яростта на множеството.
Въпреки това, с цел да въдворят ред, във Войводиново бяха пристигнали пет бронирани полицейски буса, както и униформени чиновници на Министерство на вътрешните работи с шлемове и щитове. Те блокираха улицата, по която минаваха ядосаните поданици, и не позволиха никой да припари до махалата.

Междувременно измежду хората от уста на уста се носеше аналогична история отпреди 20 години, когато войводиновци сами се справили с казуса. „ Това не е първият път, в който имаме проблеми с роми биячи. Подобна преживелица стана и през далечната 1998 година. Тогава на мястото на ресторанта имаше селска дискотека. Една нощ имаше огромен скандал и пердах - хвърчаха тухли и едно наше момче остана без зъби. Тогава взехме нещата в свои ръце - събраха се млади и яки момчета, и роми не видяхме месеци наред “, разказваха възрастните мъже от селото.

Те обявиха, че митингите в селото няма да стихват, а ще се провеждат всяка вечер, до момента в който не се стигне до съответно решение на казуса.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР