Караджов първо възрази, после реши да се строи, но пък

...
Караджов първо възрази, после реши да се строи, но пък
Коментари Харесай

Ще има ли тунел под Шипка?

Караджов първо възрази, след това реши да се строи, само че пък екоминистерството го блокира

Шипка за всеки българин се асоциира с героичните боеве под върха по време на руско-турската освободителна за България война през 1878 година

Десетина години по-късно - през 1897 година, стартира обаче една друга борба на жителите от двете страни на Стара планина в Габрово и Казанлък, за построяването на тунел под върха, който да свърже двете Българии - Княжеството с Източна Румелия. От тогава датира историята с прокопаването на тунела, който по този начин и не се случва, написа в разбор mediapool.

Споровете през всички тези години са свързани с най-подходящото място, лобирането на мощните на деня за един или различен план и обезпечаването на парите. С днешна дата единственото прекосяване на Стара планина с тунели е по автомагистрала "Хемус ", като оборудванията са издигнати по времето на социализма при Тодор Живков, с цел да стига бързо до родния си Правец.

След демократичните промени стартират разногласията къде да има тунел под Стара планина. Опциите са под Петрохан, Хаинбоаз и Шипка. Въпреки, че тунелът под Шипка има минуси - минава се през най-високия проход на Стара планина и е малко настрана от пътя на европейския кулоар №9, който би трябвало да обезпечи бърза връзка по източното направление до финландската столица Хелзинки на север и да стигне до гръцкото пристанище Александруполис на юг, този план получава летящ старт при ръководството на ГЕРБ, откакто Томислав Дончев става вицепремиер по еврофондовете. Той е родом от Габрово и преди да влезе в централната власт беше кмет на града.

Така в последния миг планът е вкаран за еврофинансиране още в първия, макар че изобщо не фигурираше в програмата. Реализацията му бе разграничена на два стадия - създаване на и прокопаването на тунела.

Трудно строителство

Строителството на обходния път потегли мъчно, а тъжби от природозащитни организации и локални поданици забавиха построяването му. бяха недоволни, че трасето минава през предпазените зони "Натура 2000 ", а хората - че пътят е безусловно пред прозорците на къщите им. В последна сметка съдът се произнесе в интерес на страната и.

Макар и със забавяне първата фаза на плана завърши сполучливо през миналия програмен интервал 2014 - 2020 година Построи се обходен път на Габрово (23 км). Изпълнител беше за цена близо 93 млн. лева В обединяването влизат фирмите "Хидрострой " АД, "Пътни градежи - Велико Търново " АД, "Пътинженерингстрой - Т ".



Заради забавеното строителство постъпи искане от страната ни да върне 11 млн. лева България обаче съумя да се отбрани и до връщане на пари не се стигна.

През сегашния програмен интервал 2021 - 2027 година тунелът под Шипка бе заложен като в оперативна стратегия "Транспортна съгласуваност ". Изпреварващо бяха оповестени и публични поръчки за избор на строители през 2020 година Целта беше строителството да стартира незабавно откакто Брюксел утвърди програмата.

Проект на трупчета

Обществената беше оповестена през 2019 година, а близо три години по-късно бяха отворени и. Това стана през март 2021 година - малко преди да падне от власт кабинетът на Бойко Борисов.

Залогът кой ще вземе тази поръчка явно е огромен. При първия длъжностен кабинет, назначен от президента през 2021 година, за победител беше оповестено обединяването, което осъществя първият стадий с обхода на Габрово - ДЗЗД "Консорциум ПСВТ " с участници "Пътни градежи - Велико Търново " АД, "Хидрострой " АД и "Пътинжеренигстрой-Т " ЕАД с цена от 358 млн. лева с Данък добавена стойност. Това е с към 38 млн. над прогнозната цена, само че с днешна дата поради инфлацията, повишаването на суровините, строителните материали и горивата, цената на поръчката наподобява допустима.

Именно определеният реализатор бе създал идейния план на тунела. Заложено е построяването на подстъпи към тунела откъм Габрово и Казанлък с обща дължина от 10.5 км плюс 5 тунела с обща дължина 4 км, най-дългият от които 3.22 км и още 6 моста. Пътят, както и тунелите, са заложени за създаване с едно платно с две ленти за придвижване (по една в посока), а реализацията му трябваше да се случи за 3 години и половина.

И трите компании на оповестения победител са свързани с Велико Желев. Най-вероятно засяга точно него през ноември 2021 година, че е изнесъл пари към Дубай. Фирми на Желев са измежду най-големите получатели на задатъци за строителството на автомагистрала "Хемус " (София-Варна).



Получаването на тази поръчка бе значимо за него, защото на компаниите му им е нужно да натрупат опит и история в прокопаването на тунели. Това би им разрешило да вземат участие при идващите огромни търгове в железопътното строителство и метрото да вземем за пример. При спечелването на този търг "Хидрострой " разгласи, че ще употребява услугите на профилираната в тунелно строителство "Евроалианс инженеринг " като подизпълнител за към 29% от работата по бъдещото оборудване.

Именно това беше повода класираният на второ място участник "Шипченски проход ", в което влизат "Трейс Груп Холд " АД и "Алве консулт " ЕООД, да оспори търга. Според тях спечелилият не е извършил условието за опит да е построил най-малко 350 м тунел през последните пет години. В последна сметка обаче първо Комисията за защита на конкуренцията, а по-късно и Върховният административен съд отхвърли жалбата им.

Докато се вихреше сагата с поръчката за избор на строител, другата поръчка, обвързвана с избора на надзорната компания, стоеше на трупчета. Предложенията на шестимата претенденти бяха отворени още през лятото на 2020 година, само че повече от година и половина не се отваряха ценовите им оферти.



Тука има, тука нема

В края на предходната година на власт пристигна държавното управление на Кирил Петков, а министър на районното развиване и благоустройството стана Гроздан Караджов (ИТН).

Още на първата конференция след встъпването си в служба той разгласи, че е останал сюрпризиран от плановото решение за тунела под Шипка и ще се върви към ново планиране.

"Бях доста сюрпризиран, само че заварих подготвен план и много напреднала процедура по създаване на тунела под Шипка с по една лента за придвижване в посока. Искаме да увеличим потенциала на пътя в тунела - да бъде дублиран. Вместо две ленти, те да станат четири. Тръгваме на идейно, а по-късно действително техническо планиране. Това няма да забави нито с ден тунела, тъй като и все още за него няма механически план, нито финансиране ", казав началото на януари.



Последва неодобрение от страна на жителите на Габрово. Гроздан Караджов бързо промени мнението си за препроектиране. Той се, сподели им, че първичната му реакция е била прочувствена, извини им се за непремереното изявление и даже си посипал главата с пепел, по личните му самопризнания.

Гроздан Караджов изясни, че промяната на позицията му идва от обстоятелството, че не е знаел, че тунелът не е самичък за себе си, а е обвързван с към този момент построеното 23-километрово трасе от обхода на Габрово, който е двулентов път. Освен това, в случай че не се приключи планът, България ще би трябвало да връща изхарчените досега за обхода на пътя на Габрово към 150 млн. лева на Европейски Съюз.

"Няма по какъв начин мостът да се удвои, тъй като безусловно влиза в последните къщи на града. И най-важното, в случай че ние модифицираме този план или спрем да го строим, ще би трябвало да върнем парите на Европейската комисия за предходните четири стадия, които са построени. Всички тези фактори ме накараха да се върна към позицията за продължаването на плана ", обяснипред Mediapool.

Той сподели, че е изискал от определения реализатор да препотвърди, че поддържа офертата си, поради инфлацията. От консорциума споделиха пред Mediapool, че са удостоверили цената си, само че към този момент към месец не са поканени за сключване на контракт.

Междувременно след повече от година и половина закъснение Агенция "Пътна инфраструктура " съумя да завърши публичната поръчка за избор на контрол на строителството.

На стендбай е и процедурата по желание на реализатор на одита за пътна сигурност, по която ценовите предложения бяха отворени на 7 януари 2022 година



Екоминистерството блокира строителството на тунела

Че пътят с построяването на тунела няма да е лек стана ясно при започване на февруари, откакто кметицата на Габрово разгласи, че е апелира Плана за ръководство на парк "Българка ", тъй като заплашва строителството на тунела под връх Шипка.

Планът е утвърден от държавното управление на Кирил Петков на 30 декември 2021 г В жалбата до съда община Габрово упорства проектът да бъде изменен, като в него се включат плануваните като възможни в Закона за предпазените територии действия, измежду които е строителството на инфраструктурни обекти, планувани в устройствени и механически проекти и планове. В противоположен случай реализацията на тунела под Шипка е сложена на карта, разяснява Таня Христова.

Въпреки новите спънки пред реализацията на плана, той е единственият по новата оперативна стратегия "Транспортна съгласуваност ", който е в най-напреднала фаза. По другите два има доста неясноти. За автомагистралата Русе - Велико Търново към момента не е ясно къде ще е началната ѝ точка. Тя е обвързана с решението за втория мост над Дунав при Русе и зависи от румънската страна, изясни Караджов. За скоростния път през пък към момента не се знае кой вид за трасе ще бъде определен.

Освен това, около политическите турбулениции и неналичието на постоянно държавно управление през по-голямата част от 2021 г,. България се забави извънредно доста освен с внасянето на Плана за възобновяване и развиване в Европейската комисия, само че и със Споразумението за партньорство 2021 - 2027 година и съпътстващите го оперативни стратегии. По думите на вицепремиера и финансов министър Асен Василев, проектът е те да бъдат импортирани за дефинитивно утвърждение, откакто Брюксел даде зелена светлина на Плана за възобновяване и развиване, което се чака да се случи през април. Този период обаче беше посочен преди експлоадирането на войната в Украйна, която пренареди дневния ред на Европа.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР