Капацитетът на Сигурната зона в бежанския център в столичния кв.

...
Капацитетът на Сигурната зона в бежанския център в столичния кв.
Коментари Харесай

Бежанският център във Военна рампа: 75 деца ползват 2 тоалетни

Капацитетът на Сигурната зона в бежанския център в столичния кв. " Военна рампа ", построена през 2019 година специално за непридружени деца-бежанци, е повишен с над 100%. Вместо към 100 деца, колкото е потенциалът му, в него сега са регистрирани 221 непридружени малолетни и малолетни деца. Това демонстрира инспекция на чиновници от Националния предпазен механизъм (НПМ) към омбудсмана, направена към 12 август т.г. в бежанския център.

Установено е, че 146 от малолетните са в Сигурната зона, а 75 от непридружените деца са настанени във физкултурен салон. По данни на чиновниците на Отдел " Производство по интернационална протекция "  към Регистрационно-приемателния център физкултурният салон е единственото място, на което могат да бъдат настанени непридружени деца (при надвишен потенциал на Сигурната зона), защото там са изолирани от пълнолетните бежанци и има следен достъп до помещението. Проверката на омбудсмана обаче установи извънредно неприятни материално-битови условия, извънредно неприемливи и изрично несъответствуващи за деца. " Много обезпокоителен е фактът, че 75 деца разполагат единствено с две бани и две тоалетни, помещението е напълно нехигиенизирано, липсват и мебели за предпазване на персонални движимости ", показва Диана Ковачева.

" В подтекста на идната четвърта COVID-19 вълна, събирането на 75 деца на едно място крие риск от пораждане на епидемиологичен гърмеж. В подобен тип помещение не е допустимо да бъдат спазени противоепидемичните ограничения ", написа Ковачева в специален доклад, изпратен до ръководителя на Държавната организация за бежанците. Национален природонаучен музей установи още, че Сигурната зона за непридружени деца също е пренаселена. В пространства, чиято величина е към 15 кв., са настанени по 6 деца, а в по-малките по площ пространства са по 4 деца. За всички тях се грижат само 8 обществени служащи и един психолог, които нямат физическата опция да поддържат децата в обществената им акомодация, да преценяват потребността от психическа помощ на всяко дете.

Омбудсманът регистрира, че главната й препоръка - към Държавната организация за бежанците да се построи обособен център, в който да се настаняват непридружените малолетни и малолетни деца - е изпълнена отчасти, посредством създаване на " сигурни зони "  в кв. " Военна рампа "  и кв. " Овча купел ". Според нея обаче капацитетът на въпросните сигурните зони при засилен бежански поток не е задоволителен, по тази причина упорства в най-кратък период да се обособи спомагателна Сигурна зона за непридружени деца. Омбудсманът предлага още да се назначат спомагателни експерти за работа с непридружени деца-бежанци, както и да се предприемат дейности по съблюдаване на противоепидемичните мерки и да се реши включването на непридружените деца-бежанци в Националния проект за имунизиране против COVID-19 у нас.

В кв. " Военна рампа "  в интервала от 1 януари 2021 година до 11 август 2021 година са били регистрирани 1005 деца-бежанци, а своеволно напусналите са 784. Всички са оповестени за търсене, като открити са две от тях. Средният престой на записано в Центъра дете е към 15 дни. Това е и повода единствено 20 деца да бъдат включени в просветителния развой.

 

МЕДИЦИНСКО ОБСЛУЖВАНЕ

От отчета на Омбудсмана излиза наяве, че в Центъра работи доктор на цялостен работен ден, а здравният кабинет е гарантиран с лекарства и консумативи от ДАБ. В центъра се настаняват непридружени малолетни и малолетни деца след прекаран 10 дневен карантинен период в кв. " Овча купел "  и негативен бърз антигенен тест за COVID-19 зараза. При приемане на децата в Центъра се прави примитивен обзор. По данни на лекаря постоянно се открива Скабиес - краста. Центърът в кв. " Военна рампа "  има договорни връзки с „ Втора МБАЛ-София “ за проучване на костната система за определяне на действителната възраст на съмнителни, представящи се за малолетни чужденци. За актуалната година са изследвани 40 лица и единствено 4 от тях са били на възраст под 18 години. Изследванията се вършат след Информирано единодушие. За непридружените деца е основана опция за установяване на общопрактикуващ доктор, само че действително това не се прави заради късия престой (средно 14 дни) на децата в кв. " Военна рампа ". Към момента няма непридружени деца със болести и на медикаментозна терапия. Има момче на 17 години с ампутация на десен горен крак, което, в случай че се задържи в Центъра (не напусне самоволно) ще бъде показано пред ТЕЛК с опция за протезиране. 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР