Канцлерът на Германия Ангела Меркел определи като категоричен успех действията

...
Канцлерът на Германия Ангела Меркел определи като категоричен успех действията
Коментари Харесай

Меркел: Ти, Бойко, трябва да останеш медиатор по темата Западни Балкани

Канцлерът на Германия Ангела Меркел дефинира като безапелационен триумф дейностите на премиера на България Бойко Борисов за приобщаването на страните от района към Европейския съюз. "Темата Западни Балкани не беше елементарен приоритет, само че ти, Бойко, се оправи прелестно и би трябвало да останеш посредник по тази тематика ", съобщи тя след присъединяване на двамата в церемонията по връчването на интернационалната премия "Карл Велики " в немския град Аахен.

Борисов и Меркел разискаха идната среща на върха в София за Западните Балкани на 17 май, заяви пресцентърът на Министерския съвет.

Борисов акцентира, че България ще продължи да работи интензивно, с цел да остане свързаността на страните от района приоритет и при идващите ръководи. По думите му макар напрежението сред някои страни по обособени въпроси техните водачи осъзнават огромната цел – Европейския съюз.

Той означи значимостта на транспортната, инфраструктурната и цифрова съгласуваност на страните от района. "За мен това би трябвало да вършим - хората от тези страни да усетят, че Европейски Съюз и ние сме с тях ", сподели Борисов. Меркел показа мнението му, че хората от Западните Балкани чакат и желаят съответни и действителни неща за възстановяване на живота им.

В диалога министър председателят сложи въпроса за противоречивите оферти на Европейската комисия в пакета "Мобилност ", засягащи българските транспортни превозвачи. Той уточни, че транспортният бранш у нас основава 15% от Брутният вътрешен продукт и страната ни ще губи 16 милиарда лв. годишно, в случай че бъдат признати предложенията за нови регулации. Борисов акцентира, че от тях ще бъдат наранени над 100 хиляди български фамилии, а огромна част от бизнеса, който в главната си част е дребен и междинен, ще бъде доведен до банкрут. Министър-председателят сподели също, че е сложил въпроса по-рано през днешния ден и на президента Макрон, с който са се разбрали да го обсъдят по-подробно в телефонен диалог.

Канцлерът Меркел изрази схващане за терзанията на България и уточни, че би трябвало да се откри задоволително решение за всички страни в Европейски Съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР