Кандидатурата на Николай Василев за премиер беше обявена в понеделник,

...
Коментари Харесай

Николай Василев - от министър на царя и Станишев до кандидат-премиер на Слави Трифонов

Кандидатурата на Николай Василев за министър председател беше оповестена в понеделник, ден след парламентарните избори, от водача на " ИТН " Слави Трифонов, дружно със състава на предлаганото от него првителство. Начинът, по който това беше направено - преди още да са оповестени окончателните резултати от вота и без съвещания с евентуалните сътрудници на партията му в Народното събрание - " Демократична България " и " Изправи се! Мутри вън! ", провокира остра рецензии от страна на двете обединения и вълна от негативни реакции в обществените мрежи. Заради включените в проектокабинета фигури, свързани с държавните управления на НДСВ-ДПС - кабинетът " Сакскобургготски ", и на тройната коалиция - с министър председател Сергей Станишев, се появиха мнения, че зад проектосъстава на кабинета на " ИТН " стоят кръгове от царската групировка и Движение за права и свободи. Този отпор принуди Слави Трифонов и групировката му да отдръпват кандидатурата на Николай Василев за министър председател, единствено три дни откакто той беше номиниран за поста.
Когато водачът на " ИТН " Слави Трифонов изненадващо разгласи състава на своя проектокабинет и номинацията на Николай Василев за министър председател, в обществените мрежи всеобщо се споделяше едно видео от " Господари на ефира " от времето, когато той беше вицепремиер в държавното управление на Национална движение „Симеон Втори".

На въпроси какво е заниманието му и коя е детската му фантазия Василев дава отговор, че в свободното си време се занимава с " астрономия и филология ", а детската му фантазия е да стане космонавт. Повод за припомнянето на това телевизионно присъединяване бяха оповестените от Трифонов цели на възможното бъдещо държавно управление, единият от които е България да изпрати двама български астронавти в НАСА. Трифонов " даде обещание " и дружно с тях да има дори и " северномакедонски астронавт ".

Шегата настрани (все отново - кое момче не е желало като малко да стане космонавт), постът на министър-председателя е извънредно значим. Това е фигурата с най-вече власт в страната. България в действителност е парламентарна република, само че Народното събрание съставлява политическите " акционери " в държавното управление. Премиерът е изпълнителен шеф и има голямо значение кой човек ще бъде назначен на този пост.
По критериите на Слави
Със сигурност Николай Василев дава отговор на профила, който Трифонов разказа по време на една от дребното си обществени прояви в предизборната акция - " да е приключил влиятелен университет, да е експерт, да владее непознати езици ". Според формалната му биография, оповестена на уеб страницата на сдружението " Експат капитал ", където Василев сега е ръководещ сътрудник, той има бакалавърски степени от The State University of New York и Университета за стопански науки в Будапеща (Унгария). От 1999 година има степен CFA (сертифициран финансов анализатор). Има и магистърска степен по интернационална стопанска система и финанси от университета Brandeis (САЩ) с обменна стратегия в университета Keio (Токио). Бил е старши вицепрезидент в Lazard Capital Markets - Лондон (в интервала 2000-2001 г.), както и асоцииран шеф на UBS (UBS Warburg Dillon Read) в офисите на компанията в Токио, Ню Йорк и Лондон преди този момент, където работи в областта на акции и разрастващи се пазари. Работил е и като данъчен съветник в Coopers & Lybrand - Будапеща. Посочено е, че владее британски, маджарски и съветски език и има базови знания по френски, немски и японски.

В политическата си кариера Василев има осемгодишен престой в изпълнителната власт в две държавни управления. Той беше вицепремиер и министър в две министерства - на стопанската система и на превоза в кабинета " Сакскобургготски ", и министър на държавната администрация в държавното управление на тройната коалиция (БСП, Национална движение „Симеон Втори" и ДПС) с министър председател Сергей Станишев. След срутва на Национална движение „Симеон Втори" през 2009 година, когато партията му загуби пагубно парламентарните избори и не влезе в Народното събрание, Василев се кандидатира за водач на царската групировка на мястото на отдръпналия се Симеон Сакскобургготски. Опитът му се оказа несполучлив и той се отдаде на бизнес кариера. Реанимирането му в политиката в този момент от Слави Трифонов в действителност беше толкоз изненадващо, колкото и появяването му на политическата сцена преди 12 години.
Капитал - брой 28 Deja vu
Звездата на Василев изгря по време на самодейността на държавното управление на Иван Костов " Българският Великден " през 2000 година Тогава тя събра млади българи от чужбина, приключили влиятелни университети, с концепцията да бъдат привлечени да работят в държавната администрация.

Много бързо обаче се оформи групата на така наречен " юпита ", които се трансфораха в съществена банка фрагменти на завърналия се от Мадрид Симеон Сакскобургготски. Основна заслуга за привличането им тогава, съгласно някогашни деятели на царската групировка, е изиграл предприемачът Спас Русев. Те описват, че в търсене на хора за икономическия екип на Национална движение „Симеон Втори" неговият тогавашен сътрудник в компанията " Телелинк " - Любомир Минчев, го свързал с Василев. По това време Василев членува в Българския сити клуб в Лондон, чийто президент е най-големият наследник на Сакскобургготски - Кирил.

По тази линия Василев съумява да притегли в екипа и настоящия представител в България на съветската банка ВТБ Милен Велчев. Към оня миг той е управител в лондонския клон на американската банка " Мерил Линч ", а след това става финансов министър в кабинета " Сакскобургготски ". По същата линия идват и още няколко " юпита ", които също заемат висши постове в царското държавно управление. Нещо повече - името на Василев стартира да се разисква като възможен предстоящ министър председател на държавното управление на Национална движение „Симеон Втори". В една от книгите си обаче Сакскобургготски написа, че " разхождайки се из алеите на царския замък " Враня ", точно Николай Василев го " убедил " той да оглави държавното управление.
Николай Василев беше вицепремиер на Симеон Сакскобургготски, когато той беше министър-председател Фотограф: Надежда Чипева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР