Подкрепления на френската полиция започнаха да пристигат в Нова Каледония

...
Подкрепления на френската полиция започнаха да пристигат в Нова Каледония
Коментари Харесай

Големи френски полицейски подкрепления се разполагат в Нова Каледония

Подкрепления на френската полиция започнаха да идват в Нова Каледония като част от огромна интервенция за възобновяване на контрола над столицата Нумеа, сподели в петък високопоставеният френски чиновник, представен от " Ройтерс ".

Броят на служителите на реда и жандармеристите на управлявания от Франция остров щ е нарасне до 2700 от 1700 до петък вечерта.

След почнали в понеделник , довели до четирима смъртни случая и стотици арести, четвъртък вечерта беше относително спокойна, сподели висшият комисар на Франция Луи льо Франк пред кореспонденти на телевизионна конференция.

Все още има точки на борба и безпокойствие в град Нумеа, сподели той.

Операциите за доставка на храна и медикаменти на обществеността ще стартират с екипи, в това число експерти по почистване на мини, унищожаване на пътни барикади, които са били сложени от деятели, сподели той.

Протестите и насилието избухнаха в понеделник преди дебата във вторник във френското Национално заседание по отношение на измененията в конституцията на Нова Каледония. Предложените промени ще разрешат на повече поданици на Франция да гласоподават на изборите в Нова Каледония , като последователите на независимостта се притесняват, че това ще размие вота на локалното население канак.

Протестиращи ядосани на изборната промяна, са запалили предприятия, коли, ограбили са магазини и са сложили барикади по пътищата в продължение на три дни, прекъсвайки достъпа до медикаменти и храна, оповестиха управляващите.

" Нашите апели за успокоение, мир и помиряване стартират да се чуват... Важно е тези, които са в основата на конфликтите, на блокадите, да чуят това ", сподели Льо Франк.

Правителството на Нова Каледония сподели в изказване в петък, че островът има ресурси от храна за два месеца и казусът е в разпределението.

Франция разгласи изключително състояние на острова, задържа най-малко 10 души под домакински арест и забрани TikTok.

Трима млади канак при безредиците , а 22-годишен служител на реда е умрял от огнестрелна рана.

Министърът на вътрешните работи на Франция Жералд Дарманин сподели в четвъртък, че полицията е арестувала лицето, отговорно за стрелбата по двама канаки; Льо Франк сподели, че един стрелец се е предал и следствието на други убийства продължава.

Избирателната промяна е най-новата точка на възпламеняване в траялата десетилетия борба за ролята на Франция в произвеждащия минерали югозападен тихоокеански остров на към 1500 км източно от Австралия.

Тихоокеанската конференция на църквите в петък се причисли към районните междуправителствени групи в апела към Франция да отдръпна законопроекта за конституцията и сподели, че Организация на обединените нации би трябвало да управлява задача за разговор в Нова Каледония.

В изказване църквите обявиха, че е имало п рекъсване на разговора сред френското държавно управление и народа на Канак.

Гласът на тихоокеанските старейшини, група от някогашни тихоокеански водачи, съобщи в петък, че решенията се вземат в Париж без смислена консултация и Франция би трябвало да се вслуша в " гласовете на локалните канаки и поддръжката на Тихоокеанския район за самоопределяне ".
 Франция упрекна Азербайджан за безредиците в Нова Каледония
Франция упрекна Азербайджан за безредиците в Нова Каледония

Баку е основал група от борещите се за самостоятелност във френските отвъдморски територии
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР