Кандидатстващите за средства от еврофондовете ще могат да подават директни

...
Кандидатстващите за средства от еврофондовете ще могат да подават директни
Коментари Харесай

Сигналите за корупция с еврофондове отиват директно в Брюксел

Кандидатстващите за средства от еврофондовете ще могат да подават директни сигнали за нарушавания до Европейската комисия, без да е нужно жалбите да минават през националните управляващи. Това стана ясно, откакто Европейският парламент и Съветът на Европейски Съюз се договориха за механизма за върховенството на закона.

Механизмът е привързан с приемането на европейски пари – Европейска комисия ще съблюдава надзора и пари ще отиват единствено при страни-членки, които не нарушават върховенството на правото. Това обаче не значи крайните получатели да бъдат ощетени, тъй като държавното управление на съответната страна не съблюдава законността - те ще получат евросредствата, за които са кандидатствали, Европейска комисия ще направи всичко допустимо за това, разясни испанецът Ейдер Рубиал, евродепутат от Партията на европейските социалисти (ПЕС).

Върховенството на правото (закона) ще влезе като принцип във всички публични документи на Европейски Съюз и всички полезности на Съюза. Всяко нарушаване на този принцип ще се преглежда и като самостоятелна отговорност на една страна, само че и като многонационална. Това ще става посредством подобаващ механизъм, увери испанският евродепутат.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Върховенството на закона ще бъде аршин за достъп на държа...

Ще бъде включен обособен член в Договора за Европейски Съюз, който да разказва какво значи " нарушаване на върховенството на закона. В това число влизат заканите за самостоятелната правосъдна система. При " застрашаване " на върховенството на правото и Европейската комисия ще има право да работи.

Всяка година ще има отчет по отношение на спазването на върховенството на правото в Европейски Съюз – от всички страни-членки на Европейски Съюз.

Според Европейския парламент, нещата с върховенството на закона следва да наподобяват по този начин: Европейската комисия може да откри, че върховенството на закона е застрашено, в случай че едно или повече от изброените по-долу е отслабено:

- вярно действие на органите на страната членка, изпълняващи бюджета на Европейски Съюз

- положително действие на органите, извършващи финансов надзор

- вярно следствие на измами, в това число данъчни измами, корупция и други нарушавания по отношение на осъществяването на бюджета на Европейски Съюз

- ефикасен правосъден надзор от самостоятелен съд

- събиране на непозволено изплатените средства

- попречване и санкциониране на отклоняването от данъчно облагане и данъчна конкуренция

- подпомагане с Европейската работа за битката с измамите, и в случай че e използвано, с Европейската прокуратура.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР