Кандидатите на ДБ събират традиционно силна преференциална подкрепа и могат

...
Кандидатите на ДБ събират традиционно силна преференциална подкрепа и могат
Коментари Харесай

ПП вкарват Ицо Хазарта в евролистата си, за да не ги измести ДБ

Кандидатите на Демократична България събират обичайно мощна преференциална поддръжка и могат да изместят тези на Политическа партия

4 пъти ще пресяват претендентите на “Продължаваме смяната ” за Европейски парламент. Всеки номиниран първо ще се яви на чуване и оценен от комисия, следва вътрешнопартиен избор в Общото заседание, посредством който ще се подреди първи вид на листата. След това Изпълнителният съвет на партията с скришен избор приема проектолиста, а най-после Националният съвет ще има последната дума по какъв начин да се наредят претендентите. Тежката процедура е написана в специфичен устав, признат на последното съвещание на Националния съвет на Политическа партия преди седмица, съобщава 

Това е първата борба на “Промяната ” за Европарламент и за партията е извънредно значимо да подреди мощна листа. Затова и в правилника са записани доста критерии, на които да отговорят претендентите, измежду които добра социална известност, чисто професионално минало, висока експертност, информационни умения, както и да не са били сътрудници на някогашната Държавна сигурност.

Освен български жители в листата могат да бъдат предлагани и такива на страни от Европейски Съюз, които имат статут на непрекъснато пребиваващи у нас, а всеки член на Политическа партия може да се номинира и самичък себе си.

Цялата листа ще стане ясна на конгреса на Политическа партия в края на март, когато ще се вземе и окончателното решение за взаимно явяване с “Демократична България ”. Според прогнози двете обединения дружно могат да завоюват межу 4 и 5 места за евродепутати, само че това и напряга връзките посред им.

Една от аргументите е, че спряганите имена от Демократична България имат мощен преференциален избор, който може да пренареди по този начин листата, че Политическа партия да прати в Европарламента единствено лидера Никола Минчев.

Въпреки комплицираната процедура по номинации, която ще бъде задвижена в Политическа партия, в коридорите на Народното събрание към този момент се завъртяха имена на претенденти за Брюксел. Сред тях е и  Даниел Лорер , който с румънски и гръцки евродепутати предложи да се отстрани контролът по сухопътните граници сред България, Гърция и Румъния.

Сред спряганите имена са и депутатите  Деница Симеонова, Калина Константинова, Настимир Ананиев . Запознати разкриха, че от партийното управление оферират даже включване и на  Христо Петров - Ицо Хазарта , защото той ще притегли преференциален избор.

Това е тактика, в случай че Демократична България включат  Елисавета Белобрадова , която на всички избори е измежду рекордьорите по персонален избор.

Предварителната класификация на листата планува второто място след  Никола Минчев , утвърден към този момент от Изпълнителния съвет на Политическа партия, да е за “Да, България ”, евентуално Ивайло Мирчев. На пето място се чака да е евродепутатът от ДСБ  Радан Кънев , който също събира мощна персонална поддръжка.

За разлика от ПП-ДБ, в ГЕРБ, които имат най-вече евродупатите и се чака да запазят първото място, тематиката за евровота не е на дневен ред. Заговори се, че лидер може да е еврокомисарката ни  Илиана Иванова , която довършва мандата на Мария Габриел в Европейска комисия. Тя към този момент един път е била евродепутат - през първия управнически мандат на ГЕРБ от 2009 година Излезе предварително от Екологичен потенциал, откакто през 2013 година стана член на Европейската счете палата.

Евродепутатите на ГЕРБ работят добре и са разпознаваеми -  Андрей Новаков, Андрей Ковачев, Емил Радев, Ева Мейдел и Асим Адемов . Активни са и нямат сериозен гаф, е неофициалната оценка от партийната централа.От съдружния сътрудник Съюз на демократичните сили към този момент предложиха за нов мандат  Александър Йорданов .

Няма изясненост и за листата на Движение за права и свободи преди Националната конференция на 24 февруари.

Очаква се мястото си да резервира актуалният евродепутат и съпредседател на партията на европейските либерали АЛДЕ  Илхан Кючюк , който има мощни позиции и в Брюксел, и в централата на “Ал. Стамболийски ”. През 2019 година беше трети след Карадайъ и Пеевски, само че двамата се отхвърлиха от Екологичен потенциал.

Освен Кючюк Движение за права и свободи има още двама евродепутати -  Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели , които също се чака да запазят позиции.

За Българска социалистическа партия обаче е несъмнено, че ще играе с нов състав. Четирима от актуалните петима леви в Брюксел са измежду най-острите критици на Корнелия Нинова. Затова  Сергей Станишев, Петър Витанов, Елена Йончева и Иво Христов  нямат късмет да са в листата, даже и с номинации по места. Затова се чака тези мощни евродепутати да се явят на евровота от друга лява листа.

За обединяване на всички обединения вляво в обща листа за евроизборите, с цел да имат уместно посланичество като резултат, прикани обаче в неделя Станишев. “Иначе ще бъдат бити по настрана ”, разяснява някогашният президент на ПЕС. Той към момента не е наясно дали ще бъде още веднъж претендент за евродепутат, уверен, че в листата на Българска социалистическа партия ще бъдат хора, правилни на управлението. Но подсети, че има опит, интернационален престиж и знания.

Само  Цветелина Пенкова  от евродепутатите на Българска социалистическа партия обаче резервира положителния звук към “Позитано ” 20 и може да е в листата, само че не и в челните места.

Като лидер на Българска социалистическа партия се спряга  Кристиан Вигенин , зам.-шеф на партията по интернационална активност. Настоящият зам.-шеф на Народното събрание към този момент е бил в Европарламента, по-късно и външен министър в кабинета “Орешарски ”. 

На “Позитано ” се чува, че и политологът  Калоян Методиев  може да получи алена виза за Брюксел. Бившият водач на младежкото Съюз на демократичните сили гравитира към левицата от години - първо като началник на кабинета на президента Румен Радев, а по-късно и като шеф на кабинета на Корнелия Нинова като министър на стопанската система и промишлеността в кабинета “Петков ”.

Не е ясно дали “Възраждане ” ще има летящ старт за Европарламента, само че сигурно възможностите ѝ нарастват, в случай че в листата влезе  Петър Волгин . Журналистът от БНР, чието изявление с съветската посланичка Елеонора Митрофанова бе спряно, има значително почитатели. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР