Кандидатът за премиер на Израел Бенямин Нетаняху поиска двуседмично удължаване

...
Кандидатът за премиер на Израел Бенямин Нетаняху поиска двуседмично удължаване
Коментари Харесай

Нетаняху поиска още време за сформиране на правителство

Кандидатът за министър председател на Израел Бенямин Нетаняху изиска двуседмично удължение за съставяне на съдружно държавно управление със своите ултраортодоксални и крайнодесни съдружници. Изборите на 1 ноември сложиха някогашния министър председател Нетаняху в позиция да образува устойчиво, дясно държавно управление, поставяйки завършек на невиждания интервал на политическа невъзможност, която провокира пет парламентарни избори за по-малко от четири години.

На 13 ноември президентът Исак Херцог натовари Нетаняху да сформира държавно управление с поддръжката на фракции, представляващи 64 от 120 депутати в Народното събрание на Израел. 28-дневният мандат на Нетаняху изтича в среднощ в неделя, само че късно в четвъртък той изиска от Херцог повече време, с цел да завърши покупко-продажби с две от партиите. „ Ние сме в разгара на договарянията и постигнахме огромен прогрес, само че съдейки по темпото на нещата, ще ми трябват всички удължени дни, планувани от закона, с цел да сформира държавно управление “, сподели Нетаняху в писмо, публикувано от кабинета му. По закон президентът може да даде до 14 спомагателни дни за договаряния.

Дясната партия Ликуд на Нетаняху към този момент подписа съдружни съглашения с три спорни крайнодесни партии – „ Религиозен ционизъм ”, „ Еврейска мощ ” и гневния съперник на ЛГБТК Ноам. Ликуд разгласи рано в четвъртък съглашение с четвърта партия Шас, което даде на тази ултраортодоксалната еврейска партия пет министерски позиции. Но съглашението с Шас и с другия ултраортодоксален блок „ Обединен юдаизъм на Тора ” са краткотрайни, а не обвързващи съдружни съглашения. Ще бъдат нужни спомагателни договорености, преди да бъде оповестено държавно управление, споделиха партиите. „ Все още има проблеми, които не са решени за разпределението на постовете “, написа Нетаняху в писмото си до Херцог, отбелязвайки предварителния темперамент на споразуменията с Шас и „ Обединен юдаизъм на Тора ”.

Някои израелски политически анализатори предвидиха, че Нетаняху ще стартира да афишира държавно управление дни след приемането на мандата, само че съдружните договаряния се оказаха комплицирани. Нетаняху беше заставен да даде значими портфейли на спорни фигури, в това число на екстремисткия водач на „ Еврейската мощ ” Итамар Бен Гвир, който е прочут с антиарабската изразителност и е избран да бъде министър на националната сигурност, отговарящ за граничната полиция в окупирания Западен бряг.

Разпределянето на портфейли от Нетаняху в личната му партия Ликуд също не е финализирано.

Друго затруднение е, че водачът на Шас Арие Дери е наказан за данъчни закононарушения, което съгласно основния прокурор на Израел не му разрешава да бъде назначен в държавното управление. Израелският парламент, където Нетаняху и неговите съдружници имат болшинство, може да се опита да одобри закон, позволяващо на Дери да влезе в държавното управление, като това би трябвало да стане преди съдружно съглашение. Съгласно краткотрайното съглашение Шас-Ликуд, Дери ще бъде както министър на вътрешните работи, по този начин и министър на опазването на здравето в идващото държавно управление на Нетаняху, като се изключи че ще бъде назначен и за вицепремиер. /БГНЕС

Тел Авив / Израел
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР