Кандидатът за канцлер на германските консерватори Армин Лашет беше осмян

...
Кандидатът за канцлер на германските консерватори Армин Лашет беше осмян
Коментари Харесай

Армин Лашет направи гаф, докато гласуваше, и беше осмян в социалните мрежи

Кандидатът за канцлер на немските консерватори Армин Лашет беше подигран в обществените мрежи поради неточност в днешния избирателен ден, съобщи Ройтерс.
Още по тематиката
Агенцията отбелязва, че преди този момент, по време на предизборната акция, той е позволил унизителни гафове, уязвили известността му.

Според немските изборни правила гласоподавателите би трябвало да пазят вота си в загадка, до момента в който не изоставен изборната секция. Но когато упражни правото си на глас в своя изборен регион в град Аахен, Лашет сгъна бюлетината си по неправилен метод, преди да я пусне в урната, заради което се видя за коя партия е дал своя вот.

Комисарят по изборите (отговорникът за изборния развой в Германия) съобщи, че вотът му няма да бъде разгласен за недействителен, тъй като е дал своя вот за своята партия, както се е очаквало.

" Това не съставлява повлияване на вота ", написа комисарят във Facebook.

 Армин Лашет сгъна неправилно бюлетината си преди да я пъхне в урната, като се вижда за кого е дал своя вот
Армин Лашет сгъна неправилно бюлетината си преди да я пъхне в урната, като се вижда за кого е дал своя вот
Снимка: AP/БТА

Не беше изненада, че Лашет е дал и двата си гласа за Християндемократическия съюз. Съгласно немската изборна система гласоподавателят гласоподава един път за представител на 299-те изборни региона в Германия и повторно за партията, която желае да влезе в Народното събрание.

Засега няма коментар от страна на Лашет.

Гафът провокира апели подаденият от него глас да бъде разгласен за нереален, само че стана мотив и за подигравателни мнения от национални вестници и в обществени мрежи, отбелязва Ройтерс.

" Всяко дете в Германия знае, че изборите би трябвало да бъдат всеобщи, свободни, директни, равноправни и секрети ", написа на уеб страницата си вестникарската група Ер Ен Де.

Потребител на име Свен съобщи в Туитър: " Моля отидете да гласувате през днешния ден. И не сгъвайте бюлетините си по същия малоумен метод, както Лашет, доста благодаря. "

Надеждите на Лашет да наследи Меркел като закостенял канцлер бяха помрачени, откакто той не убеди гласоподавателите, че има нужните качества, с цел да поеме от нея властта след 16 години.

През юли той беше сниман да се смее по време на посещаване в град, унищожен от най-смъртоносните наводнения в Германия от повече от половин век.

Консервативният му блок ХДС/ХСС изостава с дребна разлика от Германската социалдемократическа партия, което му дава дребен късмет за победа.

Към 14 ч. (15 ч. българско време) изборната интензивност е била 36,5 на 100 - с близо 5 пункта по-ниска спрямо предходните парламентарни избори в Германия - през 2017 година Тогава към същия час бяха упражнили правото си на избор 41,1 % от немските гласоподаватели, напомня Ройтерс.

Франс прес отбелязва, че изборните секции ще затворят в 18 ч. (19 ч. българско време).

Право на избор имат към 60,4 милиона германци. Броени дни преди основните за най-голямата европейска стопанска система избори, почти две пети от тях към момента не бяха решили за кого да гласоподават, демонстрираха изследвания, представени от Франс прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР