Кандидатът на Демократическата партия Рафаел Уорнок изглежда побеждава сенаторката от

...
Кандидатът на Демократическата партия Рафаел Уорнок изглежда побеждава сенаторката от
Коментари Харесай

Демократите вероятно печелят едното място в Сената от Джорджия: кой ще вземе второто

Кандидатът на Демократическата партия Рафаел Уорнок наподобява побеждава сенаторката от Републиканската партия Кели Лофлър на втория тур на изборите в щата Джорджия за място в Сената на Конгреса на Съединени американски щати. Това оповестиха малките екрани Си Ен Ен, Си Би Ес и Ен Би Си, представени от Франс прес.

Уорнок, който е баптистки свещеник в Атланта, ще стане първият негър сенатор от този южен щат. Той води пред Лофлър с 1 процентен пункт, което се равнява на към 40 000 гласа, демонстрира екзитпол на " Едисън рисърч ", съобщи Ройтерс. Преброени са 98 % от подадените гласове.

" Казаха ни, че не можем да спечелим този избор. Но тази нощ ние доказахме, че с вяра, упорита работа и с поддръжката на народа, всичко е допустимо ", съобщи демократът Уорнок в лайфстрийм обръщение до последователите си, още преди да бъдат оповестени прогнозните резултати от вота.

" Ще отида в Сената, с цел да работя за цяла Джорджия, без значение кой за кого е дал своя вот " на балотажа, даде обещание той.

В другата борба за място в Сената, която се води в щата, 33-годишният демократ Джон Ософ води пред републиканеца Дейвид Пердю с към 3560 гласа. Ако Ософ победи, ще стане най-младият американски сенатор. Остава да бъдат преброени гласовете в окръзи на Джорджия, в които през ноември на президентските избори победи демократа Джо Байдън.

Щатският секретар Брад Рафенспъргър сподели, че преброяването на оставащите бюлетини ще продължи тази сутринта (местно време) след къса отмора през нощта. Той акцентира, че до обяд ще има по-добра визия за изхода от вота.

Изборите за двете сенатски места на Джорджия привлякоха 4,5 милиона гласоподаватели, което е рекорден брой за балотаж. За предизборната акция и акцията за поощряване на гласуването от 3 ноември до 4 януари бяха изхарчени близо половин милиард $.

Какъв е залогът от тези избори - доста огромен

Демократите би трябвало да завоюват и двете съревнования в Джорджия, с цел да получат 50 места в Сената. Ако това стане, и републиканците също ще имат 50 места и при гласуванията в Сената бъдещият вицепрезидент, демократът Камала Харис, в качеството си на ръководител на горната камара на Конгреса, ще има правото да наклоня везните при гласоподаване в интерес на демократите. Така демократите ще получат надзор над Сената, откакто през ноември реализираха и болшинство в долната камара.

Но в случай че републиканците завоюват един от двата вота в Джорджия, те ще имат де факто право на несъгласие върху номинациите на Байдън за основни постове, както и върху неговите законодателни начинания в области като възобновяване на стопанската система, климатични промени, опазване на здравето и престъпността

От 20 години демократ не е печелил конкуренцията за Сената в Джорджия. До балотажа се стигна, откакто нито един претендент в борбата за Сената от Джорджия не завоюва над 50 % на изборите през ноември.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР