Каналите за комуникация между правителството на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху,

...
Каналите за комуникация между правителството на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху,
Коментари Харесай

Признаци на безпрецедентен разрив в оста Израел-САЩ

Каналите за връзка сред държавното управление на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, от една страна, и американската администрация на президента Джо Байдън, от друга, в този момент са изправени пред обилни проблеми, написа израелският публицист Бен Каспит за " Ал Монитор ", като акцентира, че Нетаняху е забранил на израелските министри да се срещат с американските си сътрудници във Вашингтон.

Израелският министър на защитата Йоав Галад беше в Ню Йорк тази седмица, само че стигна единствено до там. " Следвайки прецизните указания на Нетаняху, Галант не се приближи до Вашингтон или Пентагона и не се срещна с нито един от американските чиновници (Лойд Остин, Джейк Съливан), които ръководят стратегическия съюз сред двете страни ", написа Каспит, като даже показва причина за " невиждан срив в израелско-американските канали ".

По време на престоя си в Съединени американски щати министърът на защитата на Израел се е срещнал с генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш и с по-нисшестоящи американски чиновници (Барбара Лийф и Брет МакГърк), които даже са пътували до Ню Йорк, с цел да се срещнат с него.

" Това в никакъв случай не се е случвало до момента ", разяснява израелски източник, говорещ при изискване за анонимност, пред кореспондент на уеб страницата " Ал Монитор ". Същият източник обаче напомня и нещо друго: че Бенямин Нетаняху към момента не е получил покана от администрацията на Байдън за посещаване в Белия дом, макар че са минали осем месеца от завръщането му на премиерския пост.

От висшите помощници и министри на Нетаняху единствените, които сега могат свободно да поддържат връзка с американската страна, са секретарят по стратегическите въпроси Рон Дермер и съветникът по националната сигурност Чай Ханегби.

На по-ниско служебно равнище обаче, сред Централно разузнавателно управление на САЩ и Мосад да вземем за пример, би трябвало да се означи, че контактите не престават обикновено.

Предвид гореизложеното, процесът, който се чака да бъде следен с интерес, е дали ще има среща сред Байдън и Нетаняху в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк по-късно през септември.

" Президентът Байдън ще се срещне с министър-председателя Нетаняху в някакъв миг, само че Израел не ни улеснява в планирането на тази среща ", съобщи почитан американски чиновник по въпроса. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР