Канадско-виетнамски търговец, затворен почти за 17 години в Западна Австралия

...
Канадско-виетнамски търговец, затворен почти за 17 години в Западна Австралия
Коментари Харесай

Помилваха виетнамец да не лежи 17 години - българи го накиснали

Канадско-виетнамски търговец, затворен съвсем за 17 години в Западна Австралия поради многомилионна договорка с кокаин, бе оневинен, откакто се потвърди, че може би негов български съизвършител му е подхвърлил опиатите.

30-годишният Тони Ле-Та беше наказан през февруари предходната година за доставка на кокаин на стойност 20,79 кг при договорка в хотелска стая в Порт Хедланд.

Наркотиците бяха открити в 20 обособени опаковки, увити в забрадка вътре в куфар.

Г-н Ле-Та беше наказан на 16 години и 10 месеца зад решетките, само че апелира присъдата през декември.

Апелативният съд на Западна Австралия в сряда постанови, че присъдата на журито на Окръжния съд е неразумна, защото страната не съумяла да потвърди, че господин Ле-Та е предал физически куфара, съдържащ опиатите, на получателя му.

По делото имаше доста безспорни обстоятелства, в това число ролята на сънародника от Канада Ван Дю Нгуен като „ купувача “ в договорката в хотел Esplanade през май 2017 година

Прокурорите настояват, че господин Ле-Та е предал кокаина на Нгуен, откакто евентуално го е получил от българите Надежда Братанова и Георги Станчев, които са видени на фрагменти от видеонаблюдение, идващи в хотела с куфара.

Българите не представлявали интерес за следствието, само че по-късно бяха наказани за трафик на метамфетамини, откакто бяха хванати да разтоварват опиатите в севера на Западна Австралия.

Сава Иванов Кюлджиев, моряк от България, бил претрупан да достави 30,2 кг метаамфетамини, който той взел на борда на Cape Owl, транспортен съд за насипна руда в Китай.

След качване в Дампиер, Кюлджиев прекарал метаамфетамините от пристанището в две раници и оранжева избавителна жилетка и ги предал на Станчев и Братанова, които чакали на паркинг.

Триото било хванато по време на прекадаването и наказано на повече от 10 години в пандиза.

Прокурорите потвърдиха отвън рационалното подозрение, че господин Льо-Та е един от няколкото души, взели участие в планувано предаване на куфара, съдържащ кокаина, съобщи арбитър Андрю Бийч в поддръжка на жалбата.



Прокурорите обаче се лимитирали в процеса, като настояват, че самият Ле-Та е доставил куфара на Нгуен, сподели той.

Основата на делото на прокуратурата включва няколко известия от WeChat сред Нгуен и Дейвид Хунг, информиращи Нгуен за „ евентуално виетнамец “, който ще пристигна в стаята му, с цел да достави опиатите за 10 минути.

По-късно господин Ле-Та е видян да напуща стаята на Нгуен и у него е открита банкнота от 1 щатски $ със сериен номер, който съответствува с този, възложен от Нгуен на Дейвид Хунг.

Но нито ДНК или отпечатъци на господин Ле-Та не са открити върху куфара или кърпата, покриваща опиатите, и нито един кадър от видеонаблюдение не демонстрира виетнамеца да носи куфара куфара.

Прокуратурата твърди, че доларовата банкнота е знак, който значи, че опиатите са доставени безвредно и твърди, че господин Ле-Та е куриерът, който е предал опиатите на Нгуен.

Въпреки това съдията Бийч съобщи, че събитията не изключват различната догадка, че един от българите е предал куфара и е почел помилването.

Превод: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР