Канадски биолози от Монреалския университет и от Института за клинични

...
Канадски биолози от Монреалския университет и от Института за клинични
Коментари Харесай

Защо човешката ръка има 5 пръста

Канадски биолози от Монреалския университет и от Института за клинични проучвания изясниха за какво човек има пет пръсти - тъй като развиването на крайниците се дефинира от характерно разполагане на клетките с дейните гени hoxa11 в организма на ембриона, написа Мениджър Нюз.

Изводите си учените показаха в списанието Nature, рзгазва БГНЕС.

Според откривателите крайниците на гръбначните животни, както и на индивида, са произлезли от рибните перки. През август 2016 година учените под управлението на Нийл Шубин от Чикагския университет демонстрираха, че за образуването на перките и пръстите отговорят едни и същи гени - hoxa11 и hoxa13.

Оставаше обаче неразбираемо по какъв начин се е формирала дланта на индивида, тъй като водните жители отпреди появяването на индивида са имали крака, чийто съществени кости са надхвърляли цифрата пет. Учените изясниха, че интензивността на гените hoxa11 и hoxa13 се разграничава при крайниците на рибите и на сухоземните гръбначни животни. При първите те действат в клетките, образуващи препокриващи се една с друга области. При индивида обаче тези гени работят в обособени сектори от зачатъците на крайниците.

Изследователите съумяха да възпроизведат в зародиш на мишки интензивността на hoxa11, присъща за рибите. В резултат при животните се развили до 7 пръстта на един крак. Генетиците откриха също последователността на ДНК, която отговоря за прехода сред другите видове интензивност на гените. Това разрешава да се допусна, че смяната на броя на пръстите е станала не от образуването на нови гени, от промените във действието на съществуващите. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР