Канада стана първата страна, официално ратифицирала членството на Швеция и

...
Канада стана първата страна, официално ратифицирала членството на Швеция и
Коментари Харесай

Канада първа ратифицира протокола за присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО

Канада стана първата страна, публично утвърдила участието на Швеция и Финландия в НАТО. Това стана по ускорена процедура, незабавно откакто страните членки подписаха разширението на разполагащия с нуклеарно оръжие алианс, предава Ройтерс.

Присъединителният протокол би трябвало да бъде утвърден от парламентите на всички 30 членки на Организацията на Северноатлантическия контракт, преди Швеция и Финландия да могат да бъдат предпазени от отбранителната уговорка на НАТО - че нападението против един е нахлуване против всички.

Депутатите в Камарата на общините на Канада единомислещо поддържа участието на Стокхолм и Хелзинки. Това стана на гласоподаване в пленарна зала през юни, преди законодателният орган да излезе в лятна почивка.

Преди да се възползва от административна процедура, която разреши през вчерашния ден ратификацията на участието на двете страни публично да стане факт, канадският външен министър Мелани Жоли имаше специфичен диалог по въпроса с депутатите от опозицията, с цел да се увери, че са съгласни, съобщи представителят ѝ.

" Искахме да бъдем първата страна, утвърдила присъединението ", сподели представителят.

Подписването на протокола разрешава на Стокхолм и Хелзинки да вземат участие в съвещанията на НАТО и да имат по-голям достъп до разследващи данни, до момента в който трае процесът по ратификацията.

" Канада е изцяло уверена в способността на Швеция и Финландия да се интегрират бързо и дейно в НАТО и да допринесат за общата защита на алианса ", съобщи канадският министър председател Джъстин Трюдо.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР