Канада преживява безпрецедентна студена вълна, която обхваща почти цялата й

...
Канада преживява безпрецедентна студена вълна, която обхваща почти цялата й
Коментари Харесай

Рекорден студ и сняг в Канада и части от САЩ

Канада претърпява невиждана студена вълна, която обгръща съвсем цялата й територия и може да продължи до началото на януари, съобщи Франс прес. Силно студено време и рекордни количества сняг бяха регистрирани и в някои елементи на Съединени американски щати.

" Такива дълги студове, които да се простират на толкоз огромна повърхност не помня да е имало ", съобщи представителят на канадската държавна метеорологична работа Александър Паран.

Според синоптика рекордното в тази студена вълна са не толкоз температурите й и провокираното от ветровете й захлаждане, а по-скоро обсегът и продължителността й.

Федералната метеорологична организация издаде предизвестия за рискови студове заради вълна от арктически въздух за провинциите Квебек, Онтарио, Манитоба, Саскачеван и Алберта, както и специфични синоптични бюлетини за източните провинции Ню Брансуик и Нова Скотия и западната Британска Колумбия.

" Предупреждение за крайни студове се издава, когато провокираното от вятъра захлаждане или доста ниските температури са с висока заплаха за здравето (измръзвания, хипотермии и т.н.) ", се споделя в уеб страницата на държавната метеорологична работа.

" Вече сме с 10 до 20 градуса по Целзий под естествените за сезона температури ", означи Паран.

Свързаните с ниските температури мощни ветрове, достигащи скорост до 120 км/час, лишиха от електричество близо 160 000 семейства в Нова Скотия, което е близо една трета от семействата в тази източна канадска провинция.

Междувременно, рекордни количества сняг паднаха в пенсилванския град Ери, заяви националната метеорологична работа на Съединени американски щати, представена от Асошиейтед прес.

Осемдесет и шест сантиметра паднаха в понеделник - връх за всички времена за насъбрана за ден снежна завивка в това обитаемо място. С натрупалите през вчерашния ден още 48 см, снежната завивка в Ери доближи 134 см.

Градската администрация разгласи червен код за рискови и непроходими пътища.

След " бялата Коледа " метеоролозите предвиждат доста студено време до Нова година за Чикаго, на цялата територия на щатите Северна Дакота и Уисконсин, както и в елементи от Южна Дакота, Минесота, Айова, Мичиган и Индиана. Застудяване се чака също и в Ню Йорк и Бостън.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР