Кампанията на перуанският президент Мартин Вискара за прочистване на управляващата

...
Кампанията на перуанският президент Мартин Вискара за прочистване на управляващата
Коментари Харесай

Бунт в парламента предизвика политическа криза в Перу

Кампанията на перуанският президент Мартин Вискара за пречистване на ръководещата класа след поредност от корупционни кавги стигна до такава степен да избухне открит протест в разпуснатия Конгрес на южноамериканската страна, до момента в който политическата рецесия прави трагичен завой към незнайното.

Тази седмица Вискара разпусна еднокамарния орган и насрочи нови парламентарни избори за 26 януари, прибягвайки до рядко употребявано президентско правомощие, което го накара да разпусне и целия си кабинет.

В отговор, десетки уволнени законодатели от дясната съпротива го дамгосаха като " деспот " и отхвърлиха да изоставен Конгреса, хвърляйки Перу в най-тежката политическа рецесия от възобновяване на демокрацията при започване на този век.

Група някогашни законодатели даже се пробваха да назначат заместничка на Вискара за краткотраен президент, на странна гала в разпуснатия Конгрес, до момента в който извън скандираха протестиращи.

Опитът се провали, когато във вторник вицепрезидентката Мерседес Араос изрично се отхвърли от всевъзможни искания към президентството.

Всички погледи в този момент са приковани във висшия съд в страната - Конституционния арбитражен съд, за разрешаване на спора, а легитимността на Вискара като президент е изложена на огромен риск.

Недоволство поради корупцията

==========================

Масовото неодобрение поради подкупи в държавното управление изхвърли някогашния властнически президент на Перу Алберто Фухимори през 2000 година от властта, в която се беше вкопчил 10 години. Макар че Фухимори беше изпратен в пандиза, корупцията не изчезна.

През 2017 година подкупите се оказаха в центъра на националната политика, когато бразилската строителна компания " Одебрехт " даде обещание да помогне на перуанските управляващи да проверяват високопоставени държавни чиновници, които призна, че е подкупвала в продължение на повече от десетилетие.

Последвалите от този момент престъпни следствия засегнаха последните четирима президенти на страната, голям брой предприемачи, съдии, прокурори и депутати. Бившият президент Алан Гарсия се самоуби тази година, с цел да не бъде задържан.

Друг се бори да не бъде екстрадиран от Съединени американски щати. Трети чака започването на процеса против него в Перу. Вискара зае мястото на четвърти някогашен президент - Педро Пабло Кучински, откакто предходната година той подаде оставка, с цел да избегне импийчмънт поради хипотетична корупция.

Опозиционната лидерка Кейко Фухимори беше изпратена в прелиминарен арест преди развой по отношение на " Одебрехт ". Това дискредитира ръководената от нея политическа партия, която управлява Конгреса.

Кампанията на Вискара за промени

==============================

Бивш губернатор на медодобивен район, Вискара беше добавен в последната минута като номер 2 в изборната президентска бюлетина на Кучински, с цел да помогне за привличане на гласоподаватели отвън перуанската столица, съгласно някогашния народен представител от ръководещата партия Карлос Брусе.

Почти незнаен, когато встъпи в служба, Вискара изненада мнозина с настъпателното пробутване на промени, целящи прекъсването на вкоренената корупция. Той споделя, че незабавно са нужни структурни промени в политическата и правосъдната система на страната, с цел да се заздрави доверието в дискредитираните институции.

Поради ограничавания за броя на мандатите, Вискара не може да се кандидатира за преизбиране през 2021 година, когато Перу ще ознаменува първите парламентарни избори от експлоадирането на абсурда " Одебрехт ". Като се има поради, че множеството огромни партии в този момент са дискредитирани, някои анализатори споделят, че антисистемни претенденти ще имат по-добър късмет да завоюват.

Опозицията упреква Вискара, че се е възползвал от гнева против корупцията, с цел да оркестрира завладяване на властта, обвинявайки го без доказателства, че се пробва да вкара тирания по модела на починалия президент на Венецуела Уго Чавес.

Вискара обаче, който е невъзмутим центристки водач, съумя да прокара амбициозни закони през Конгреса, където ръководещата партия има единствено шепа депутати.

В ход, подчертаващ твърдостта му, той упражни напън някогашен основен прокурор да подаде оставка, откакто двама известни прокурори бяха отстранени от следствието " Одебрехт ".

Уволнени опозиционни депутати споделят, че Вискара нелегално е употребявал рядко употребяваното президентско пълномощие, с цел да затвори Конгреса.

По този въпрос няма публично решение, само че според конституцията на Перу, призната през 1993 година по времето на Фухимори, президентът може да разпусне Конгреса, в случай че законодателният орган два пъти гласоподава избор на съмнение против предлагана политика.

Уволнените депутати към този момент един път смъкнаха доверието си от държавното управление.

Вискара има поддръжката на военните и полицията, както и на елементарните перуанци, хиляди от които през последните дни излязоха на улицата, с цел да изразят поддръжката си.

Какво следва?

============

Неочакваното изказване във вторник на вицепрезидентката Мерседес Араос, че се отхвърля от претенцията си към президентството, беше тежък удар против бунтуващите се някогашни законодатели, които ден по-рано й бяха дали обещание верността си.

Сега опозицията притиска Вискара да подаде оставка и да насрочи нови общи избори.

Новият министър председател на Вискара, Висенте Себальос, сподели през вчерашния ден, че е прекомерно късно за насрочване на предварителни избори. Дори и да желае, Вискара не може да се отдръпна, тъй като към този момент няма ръководител на Конгреса, на който да връчи оставката си.

Перуанската изборна комисия обаче разгласи, че е почнала процедура за подготовка на парламентарни избори, знак, че перуанските институции не престават напред и без опозицията. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР