Камарата на строителите в България и Главболгарстрой Холдинг“ АД бяха

...
Камарата на строителите в България и Главболгарстрой Холдинг“ АД бяха
Коментари Харесай

На конгрес в София Build Europe избра нов президент

Камарата на строителите в България и „ Главболгарстрой Холдинг “ АД бяха домакини на провелия се в София конгрес на Build Europe – асоциацията на европейските бизнесмени и строители на жилища, основана през 1958 година

 

КСБ и ГБС съставляват България в организацията, която сплотява над 60% от жилищния потенциал на Европейски Съюз. На форума в София за нов президент на Build Europe беше определен Андреас Ибел от BFW, (Bundesverband Freier Immobilien- und Wohnungsunternehmen e.V. ) Германската асоциация на самостоятелните компании за недвижими парцели и жилища. Той ще встъпи в служба на 31 юли 2023 година, наследявайки на поста сегашния президент Марк Пиджън от Федерацията на строителните бизнесмени на Франция (Fédération des Promoteurs Immobiliers de France).

„ Всички сте осведомени с проблемите, през които промишлеността минава след Ковид пандемията, нарасналата инфлация и войната в Украйна. В България браншът също има своите проблеми, за чието разрешаване КСБ старателно работи. В тези сложни времена жилищното строителство резервира възходящия си тренд и бе един от стълбовете за бранша. За 2022 година в България се регистрира растеж от 35 на 100 на въведените в употреба новопостроени жилищни здания “, сподели изпълнителният шеф на КСБ арх. Иван Несторов. „ Убедени сме, че и най-сложните въпроси с общи старания ще намерят най-хубавото за бизнеса решение “, обърна се към делегатите той.

“Темите на това събитие се концентрират върху извънредно значими на европейско и национално равнище въпроси, свързани както с провокации, по този начин и с новите благоприятни условия и хоризонти в бранша. “, сподели Изпълнителният шеф на Главболгарстрой Светослав Любомиров. „ Постигането на баланс сред европейските регулации и ползите на представителите и крайните консуматори в бранша е значимо изискване за гарантиране на добра бизнес среда и възходящи и устойчиви темпове на икономическо развиване. Всичко това безспорно ще окаже и позитивен обществен резултат върху жителите на държавите-членки, а за страна като България, която за жалост е една от най-бедните, това е приоритет. Ние, от Главболгарстрой, като членове на Build Europe, насърчаваме ангажираността на асоциацията по тематики като таксономията на Европейския съюз. “, добави още Любомиров.

Делегатите бяха приветствани и от основния проектант на София Здравко Здравков.

Двудневното събитие послужи като платформа за провеждането на полемики по тематики, свързани с жилищното строителство, в това число Директивата за енергийните характерности на постройките, Таксономията на Европейски Съюз, както и Регламента на съюза за възобновяване на природата. Делегатите споделиха информация за жилищните пазари и разискаха наличието на идния манифест „ Изграждане на Европа “ предвид на идните през 2024 година европейски избори. По време на съвещанието Андреас Ибел изрази своята признателност към президента Пиджън за изключителния му принос към Build Europe като съобщи, че под управлението му асоциация се e разрастнала и е постигнала забележителен прогрес в поощряване ползите на строителните бизнесмени в цяла Европа в доста сложни времена, в които секторът беше обиден от Covid рецесията, Brexit и войната в Украйна. От своя страна Марк Пиджън изрази убеденост в способността на Андреас Ибел да тласне асоциацията напред и да разшири нейното участие.

Делегацията организира и работна обиколка на гр. София за запознаване с настоящи огромни строителни планове в областта на жилищното строителство. Първата спирка, който представителите на Build Europe посетиха, бе петзвезден апартаментен комплекс “Smart Tower ” на столичния бул. Черни връх, който сега се извършва от строителната компания „ Главболгарстрой Холдинг “. На място делегатите се срещнаха с гледната точка на вложителя „ Сентрал Дистрикт “ ЕАД, показана от Иван Горанов, ръководещ сътрудник в “Smart Consultants ”. Той описа повече за пазара на парцели за жилища и офиси в столицата, опциите за отдаване чартърен, цените на парцелите, трендовете при наемите на жилища и офиси, компликациите, пред които се изправят вложителите, както и каква е времевата рамка на реализация на един подобен огромен план.

 

Втория обект на представителите на асоциацията бе комплекс „ Кошер “ на бул. България, състоящ се от пет обособени здания с друго предопределение.

 

Третата локация, която делегатите посетиха, бе капиталовият план на „ Главболгарстрой Холдинг “ „ D Home, ситуиран в полите на Витоша планина. Радослав Котларов, Изпълнителен шеф на „ ГБС Инвест “, показа плана и описа в елементи за инвестицията на компанията.

Build Europe сплотява националните федерации на бизнесмените и строителите на жилища от 17 страни. Нейните членове са:

Белгия: Професионалната асоциация на бранша на недвижимите парцели – Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (UPSI-BVS)
България: Камара на строителите в България (КСБ)
България: Главболгарстрой (ГБС) ;
Чехия: WeDevelop
Франция: Федерация на строителните бизнесмени на Франция (FPI);
Франция: Pôle Habitat FFB;
Франция: Национален съюз на плановиците (UNAM);
Германия: Федерална асоциация на самостоятелните компании за недвижими парцели и жилищно строителство (BFW);
Ирландия: Ирландска асоциация на строителите на жилища (IHBA);
Люксембург: Камара за недвижими парцели на Великото херцогство Luxembourg (CIGDL)
Малта: Малтийска асоциация на бизнесмените (MDA)
Молдова: Федерация на работодателите CPMC Молдова
Монако: Синдикат на строителните бизнесмени
Норвегия: Boligprodusentenes Forening (NHBA)
Полша: Полската асоциация напредприемачите (PZFD)
Португалия: Португалска асоциация на бизнесмените и вложителите в недвижими парцели (APPII)
Румъния: Patronatul Societatilordin Constructii (PSC)
Испания: Асоциация на бизнесмените и строителите на жилища в Сарагоса (ACPZ)

 


Украйна: Украински клуб за недвижими парцели (URE Club) и
Обединено кралство: Федерация на строителите на жилища (HBF).

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР