Камарата на следователите в България е сдружение за защита независимостта

...
Камарата на следователите в България е сдружение за защита независимостта
Коментари Харесай

Камарата на следователите: Законодателната власт трябва да бъде изключително внимателна със законовите промени в областта на правосъдието

Камарата на следователите в България е съдружие за отбрана независимостта и професионалните ползи на следователите и за подкрепяне на тяхната професионална подготовка. С оглед нашите цели за одобряване законността и противопоставяне на престъпността, отбрана правата на индивида и ползите на гражданското общество ние, като най-представителна съсловна организация в системата на правосъдната власт, сме изключително чувствителни към опитите за интервенция в работата и оказване на напън върху активността на правоприлагащите органи.

Съгласно Конституцията на страната следователите и прокурорите са част от правосъдната система, чиято съществена функционалност е да пази правата и законните ползи на жителите, юридическите лица и страната. По тази причина ние сме самостоятелни от останалите управляващи и при реализиране на нашите функционалности се ръководим само от закона и вътрешното си разбиране.

През всичките години след приемането на новата българска Конституция през 1991 година са правени многократни опити за политизиране, промени в структурата и в пълномощията на прокуратурата и следствените органи, както и за интервенция в работата им по съответни проблеми. За страдание това е изключително очевидно и през днешния ден. Настоящото опълчване сред изпълнителната и правосъдната власт е безусловно ненужно и е напълно в несъгласие с публичния интерес.

Дългогодишното положително взаимоотношение сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата на Република България сега е сменено с показателен отвод за съдействие от страна на управлението на Министерство на вътрешните работи даже когато това съдействие е законово вменено.

Разделението на управляващите е основополагащ парламентарен принцип, характерен на всяко демократично общество. Но той допуска също съвместен 2 надзор и взаимоотношение сред тях според пълномощията и отговорностите им, регламентирани в Конституцията и законите на страната. Върховенството на закона е различен основополагащ принцип в демократичните общества, а той допуска прецизно съблюдаване на всички конституционни и законови правила, в това число тези, регламентиращи ролята и функционалностите на обособените участници в един углавен развой.

Абсолютно неприемливо е правилото на правомерност да бъде изместван от някаква хипотетична и нереална целенасоченост, оправдавана с положителни планове. Персоналните офанзиви против съответни прокурори, в частност и против прокуратурата на Република България като цяло, са единствено и само в полза на престъпността и в ущърб на българските жители.

Камарата на следователите в България изрично се опълчва против всеки опит за напън и интервенция във вътрешното разбиране на прокурорите и следователите, както и против всеки опит за склоняването им към осъществяване на дейности, противоречащи на материалните и процесуалните наказателноправни правила. Призоваваме и новоучредената законодателна власт да бъде извънредно деликатна и прецизна със законовите промени в региона на правораздаването! Би следвало същите да се правят единствено след извършен изчерпателен професионален спор и реализиран необятен публичен консенсус. В противоположен случай съществува рискът необятно афишираните положителни планове да доведат до радикално противопоставен краен резултат, а точно блокиране на наказателното правораздаване в Република България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР