Камъкът си тежи на мястото е фраза, която няма директен

...
Камъкът си тежи на мястото е фраза, която няма директен
Коментари Харесай

Връщам се да работя в България - какво трябва да знам?

" Камъкът си тежи на мястото " е фраза, която няма пряк превод на непознат език, само че е най-разбираема за българите, които възнамеряват завръщане у нас след години на образование и кариера в чужбина. Да се качиш на самолета и да кацнеш в родината е лесната част. Предизвикателството е да се адаптираш в новата среда, в която би трябвало да продължиш своя професионален и персонален живот.

Появяват се доста въпроси, на които би трябвало да си отговаряш по метода на тестът и грешката - в случай че няма кой да те насочи по пътя.

София - Париж - София

Образование от чужбина и доста неясноти за корпоративните и бюрократични процеси у нас - това е композиция, годна за хиляди българи през последните повече от 15 години. Една от тях е Александра Милкова. Като стипендиант на сдружението " Тук-там " и неговия фонд " ", тя е приключила магистратура " Финанси " в Париж и през днешния ден работи в българския офис на Ernst & Young.
 Завърналите се от чужбина българи раздвижват имотния пазар: ето какви жилища търсят
Завърналите се от чужбина българи раздвижват имотния пазар: ето какви жилища търсят

Атрактивни парцели в Дубай ще се оферират на Иммобилия 2022

Началото обаче не е елементарно. " Един проблем, с който се сблъсках, е, че аз нямах контакт с доста хора, които занапред стартират търсенето на нова работа. Нямах тази поддръжка - да схвана какви отговори дават другите по време на изявленията. Нямах критерии за заплатите ", споделя Александра.
 Снимка 611553
Източник:

Има някои " локални особености ", които за нея са изненада - да вземем за пример, че при кандидатстване за първа работа у нас интервютата нормално са по-малко на брой, само че по-подробни или пък това, че би трябвало при завръщането си да потвърди, че не е била безработна, а е учила зад граница

Признава и че при приемането на първата си заплата се наложило в допълнение да изследва размера на удръжките и за какво те са по-големи от 10-процентовия налог върху приходите, с който се популяризира страната ни пред света.
 Фирмите у нас губят по 22 дни годишно в администрация
Фирмите у нас губят по 22 дни годишно в администрация

Това им коства 960 лв., демонстрират изчисленията

По отношение на бюрокрацията, Александра е безапелационна: " Това са неща, които няма къде да ги прочетеш и би трябвало просто да се сблъскаш с тях ".

Колкото по-скоро, толкоз по-лесно

Българите, които са били сред 3 и 5 години в чужбина и изключително в Европа, по-лесно се оправят със завръщането у нас, разяснява пред Money.bg шефът на HR компанията Георги К. Първанов.

" Българите, които са били по-дълго отвън страната - 10 и повече години, по-трудно се приспособяват. Те остават и много сюрпризирани от измененията в страната и от опциите, които предлага пазарът на труда ", изяснява специалистът.
 Снимка 611554
Източник:

По негови наблюдения измежду завръщащите се има огромен брой чиновници на приблизително експертно равнище, само че и топ мениджъри в сфери като цифровия маркетинг, банките, финансите и вложенията, недвижимите парцели, промишлеността и бързооборотните артикули.

" Има и значително българи, които имат дребен и междинен бизнес в чужбина в сфери като строителство, поправки, услуги, изключително козметични, хотели и заведения за хранене, които избират още веднъж България и търсят ниши за личен бизнес ", добавя Първанов. Той отбелязва, че към момента са относително малко завръщащите се у нас служащи, водачи и медици.
 Българите в чужбина изпращат на околните си у нас 100 милиона евро всеки месец
Българите в чужбина изпращат на околните си у нас 100 милиона евро всеки месец

Откъде идват най-големите парични преводи?

Желание за реализация у нас измежду българите зад граница не липсва - това се вижда и от измежду 775 респонденти в Мюнхен. Цели 70,7% от запитаните признават, че обмислят да се завърнат в България за непрекъснато, а 28% също така и са си търсили работа у нас.

Как да създадем прехода

Подготовката за завръщането е целесъобразно да стартира най-малко 6-9 месеца по-рано, поучава Първанов. Какво може да включва тя?
Планирайте най-малко няколко визити в България преди окончателното завръщане; Започнете да следите водещите уеб сайтове за работа; Свържете се с близки, родственици и съученици; Подгответе CV, което да изпратите непосредствено на желани от вас работодатели или на HR агенции; Използвайте онлайн калкулатор, с цел да се ориентирате какъв брой пари на месец ще са ви нужни като най-малко за метода ви на живот в обитаемото място, където ще е новият ви дом.
Александра е безапелационна - значимо е човек да се осведоми оптимално добре. Тя дава за образец, които по думите ѝ добре обобщават това, което не постоянно е написано задоволително ясно на уеб страниците на самите институции.
 10-те най-търсени умения, които работодателите желаят да видят в CV-то ви в този момент съгласно LinkedIn
10-те най-търсени умения, които работодателите желаят да видят в CV-то ви в този момент съгласно LinkedIn

Голяма част от фирмите обръщат внимание на тези умения

Подчертава, че върналите се у нас не трябва да се тормозят да задават въпроси на своите нови български работодатели - без боязън, че по този начин ще създадат неприятно усещане.

" Също по този начин има доста онлайн общности, в това число във Фейсбук и LinkedIn - връзката с човек, който е минал през този развой, най-вероятно е най-полезното нещо, което можеш да направиш за себе си. В формалните уеб сайтове нещата не постоянно са разказани по метода, по който в фактически са ", добавя Александра.

А за какво изобщо се връщат?

" България през днешния ден е доста по-добро място за кариера и живoт, в сравнение с беше преди 20 година Не е инцидентно, че от ден на ден италианци, немци, гърци, скандинавци и хора от други страни ни избират за нов дом. Огромен е ползата от Киргистан, Узбекистан, Индия, Турция, Шри Ланка, Непал, Бангладеш, да дойдат да живеят в България ", разяснява HR специалистът Георги К. Първанов.

Александра признава, че е имало стадий, в който се е колебаела дали да не остане в чужбина, само че не съжалява за избора си: " Този напредък, който може да се реализира в България, не е толкоз елементарно изпълним в Западна Европа, Америка и други страни, в които фирмите към този момент са големи и не можеш да участваш в този развой. Освен това, една компания в България съгласно мен има капацитет за развиване, което е по-трудно в наситени пазари като Франция и Германия ".
 Десетте компании от топ 100 на най-хубавите работодатели в света с бизнес в България
Десетте компании от топ 100 на най-хубавите работодатели в света с бизнес в България

Те са включени в ранглиста на Fortune за местата, където би трябвало да работите

Иначе казано, камъкът не просто си тежи на мястото, само че и това място занапред ще придобива все по-голяма значителност.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР