Към средата на 2023 г. кредитният пазар в България се

...
Към средата на 2023 г. кредитният пазар в България се
Коментари Харесай

Лихвите нагоре, инфлацията - упорита. Има ли повод за притеснение за кредитния пазар у нас?

Към средата на 2023 година кредитният пазар в България се намира в особена обстановка. Докато лихвите по заемите в цялата еврозона порастват стремително нагоре, а кредитирането се задъхва, обстановката у нас, най-малко на пръв взор, е надалеч по-спокойна. Какво демонстрират данните на Българската национална банка (БНБ) за обстановката на кредитния пазар и какво можем да чакаме да се случи с него в обозримо бъдеще?

Българска народна банка стартира да повишава главния лихвен % през октомври 2022, единствено няколко месеца откакто Европейската централна банка (ЕЦБ) стартира да подвига своите лихви (юли 2022). От 0% през септември 2022, към 01.09.2023 равнището на главния лихвен % у нас към този момент е 3.53%. Това е доста съществено повишаване в относително къс интервал от време . Ефектът върху лихвите на комерсиалните банки обаче не наподобява да е принципен. Статистиката на Българска народна банка демонстрира доста повишаване в лихвения % по заемите за нефинансови предприятия, от 2.49% през юли 2022 до 4.18% през юли 2023 година При потребителските заеми има леко повишаване от 8,19% през юли предходната година до 8.92% през юли тази година. Най-незначително е покачването на лихвите по жилищните заеми, от 2.48% до 2.57% в границите на същия интервал. Същевременно, банковото кредитиране се е забавило, само че продължава да пораства с доста мощни темпове във всички категории. През юли корпоративните заеми порастват с 7,25% на годишна база, а заемите към семейства с цели 14,05%!
Банките в България към момента се радват на относително изобилна ликвидност
На какво може да се дължи това доста едва повишаване на лихвените проценти и към момента извънредно мощен растеж на заемите за семействата? Контрастът е изключително ослепителен по отношение на други европейски страни, които са страни членки на еврозоната – в доста от тях лихвите по жилищните заеми внезапно се усилват в границите на последната година, а кредитирането очевидно се задъхва. В прилежаща Гърция, да вземем за пример, от 3% през юли 2022 междинната рента по жилищни заеми към този момент е 4,22%. Кредитирането на семейства в цялата еврозона пораства с едвам 1,3% през юли. Най-логичното пояснение за необикновената обстановка у нас е по-добрата капитализация на българските банки, спрямо тези в еврозоната . Съотношението за финансова адекватност при банките в България е приблизително 19,98% към края на 2022, спрямо 14,74% в еврозоната.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР