Към най-известните зависимости, като тези, свързани с наркотици, тютюнопушене и

...
Към най-известните зависимости, като тези, свързани с наркотици, тютюнопушене и
Коментари Харесай

Зависимостите на новото време: 5 от най-често срещаните от тях

Към най-известните зависимости, като тези, свързани с опиати, тютюнопушене и алкохол, вече можем да прибавим и други, произлизащи от технологиите, естетиката и други аспекти на модерния метод на живот. Днес ще поговорим за пет често срещани модерни зависимости в нашето общество.

Пристрастяването е заболяване, което се стреми да задоволи мозъка посредством несъмнено държание или приложимост на субстанции. Каквото и да е държанието или веществото, това, което се получава, е взаимозависимост и загуба на надзор. Зависимият губи способността да се оправя със обстановката.

Постоянното желание и незадоволяването води до абстиненция, която може да повлияе на качеството на живот и персоналните връзки. Подобни пристрастявания обаче не са свързани единствено с противозаконни субстанции, а даже с най-достъпните и естествени.

1. Видео игри

Допреди половин век видеоигрите съвсем не съществуваха, а през последните десетилетия се трансфораха в фамилно, групово и самостоятелно развлечение. Въпреки това, напредъкът на технологиите разрешава преживяванията в игрите да стават все по-реалистични и завладяващи.

Множеството варианти и разнообразието от устройства карат доста хора да генерират импулсивно държание към видеоигрите.

Когато се прекарва прекалено много време пред екрана, е допустимо да се загуби надзор и да се генерират признаци на пристрастяване. Към всичко това би трябвало да прибавим резултата на изолираност, породен от новите мултивселени, където е допустимо да прекарате часове.

2. Вигорексия

Няма подозрение, че физическите извършения носят многочислени изгоди за тялото. Въпреки това, както всичко в остатък, могат да доведат до фикс идея, наречена вигорексия. Това разстройство е обвързвано с обсесивно предпочитание за възстановяване на визията, което може да докара до физически и хранителни проблеми.

Вигорексията е свързвана с някои мъже, които практикуват бодибилдинг. В тези случаи това, което се търси, е съвършеното мускулесто тяло, което е придружено от несъразмерен банкет на добавки, хранителни разстройства и злоупотреба с субстанции.

3. Технофилия

Може би това е най-разпознаваемата съвременна взаимозависимост. Тя включва набор от завладяващи държания, които могат да бъдат свързани с софтуерни устройства. Пристрастяването към мобилни телефони, компютри или Интернет като цяло съставляват технофилията.

Полезността на мрежата и софтуерните устройства е безспорна, само че злоупотребата с тях може да провокира пристрастяващо държание, което води до загуба на надзор.

4. Пристрастяване към извършването на покупки

Натрапчиво държание, което е надълбоко вкоренено в днешно време, е пристрастяването към извършването на покупки. Ясно е, че доста хора обичат да купуват предмети, някои нужни, други не толкоз и в това няма нищо неприятно. Пристрастеният човек обаче непрекъснато желае да си купува неща, от които няма потребност.

Хората с това разстройство имат проблеми с управлението на своите потребителски импулси. В допълнение се основава пресилено чувство за наслаждение, което води до виновност, откакто обстановката бъде осъзната.

5. Порнография

Друг проблем, улеснен от непрекъснатия достъп до Интернет и софтуерни устройства, е пристрастяването към порнографията. Прекаляването с потреблението ѝ може да докара до усложнения в интимните връзки с различен човек.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР