Към настоящия момент няма компетентни органи, които да са влизали

...
Към настоящия момент няма компетентни органи, които да са влизали
Коментари Харесай

Шефът на Агенцията за инвестиции: Прокурори не са влизали в сградата и не са взимали документи

Към сегашния миг няма способени органи, които да са влизали в постройката на Българската организация за вложения. Това съобщи изпълнителният шеф на организацията Стамен Янев пред bTV.

Специализираната прокуратура проверява проведена незаконна група за издаването на златни паспорти на чужденци против подкупи, заяви по-рано денем представителят на институцията Христо Кръстев. Досъдебното произвеждане е по сигнала на Движение за права и свободи, който беше импортиран през вчерашния ден. Прокурори и следователи са влезнали в министерството на стопанската система, министерството на правораздаването, дирекция " Миграция " на Министерство на вътрешните работи и Българската организация за вложения.

" От през вчерашния ден сме получили нужните претенции от способния орган, тъй че ще бъде предоставена информация и достъп. Кабинетът на изпълнителния шеф на организацията е прекомерно дребен, с цел да побира каквито и да документи. Те са в постройката, сътрудниците ги подготвят и ще създадат цялостно досие, което ще бъде предоставено на способените органи ", съобщи Янев.

По думите му няма мотив за терзания. Той бе безапелационен, че постоянно е спазвал закона и постоянно ще го прави.

Стамен Янев не пожела да разяснява формираното досъдебно произвеждане от спецпрокуратурата. Той обаче изясни, че Българската организация за вложения нито издава визи, с цел да да влизат чужденци на територията на България, нито дава адреси и средства, нито контролира лицензирани финансови институции, които издават документи за непрекъснато престояване в страната.

" По никакъв метод нямаме отношение по отношение на крайния резултат - " златен паспорт ", както го наричате. Съгласно закона Българската организация за вложения само ревизира съществуването на договорка с финансов актив, която договорка се удостоверява с документи от лицензирани финансови институции ", обясни Янев.

По думите му от прокуратурата са изискали всички документи от компетентността на организацията.

На въпрос има ли визия какъв брой са издадените „ златни паспорти “ по време на неговото ръководство през последните 6-7 години, той още веднъж повтори, че организацията не издава паспорти, а това прави различен орган.

„ Нямаме противоположна връзка за това до каква степен са стигнали процедурите за всеки един, който е кандидатствал по съответната процедура съгласно закона “, добави той.

Съгласно закона едно лице първо би трябвало да влага във финансов актив над 1 милион лв.. Впоследствие може по ускорена процедура, откакто е придобило непрекъснато престояване, да влага още веднъж в подобен вид актив над 1 милион лв. и да кандидатства за поданство.

Той бе безапелационен, че не е имало случай върху него да е извършен напън за по-бърза обработка на документи.

„ Те са издавани в период според закона. Подава се заявление, действаме при по този начин наречената обвързана администрация. При съществуването на всички нужни документи период от 14 дни издаваме документ “, изясни шефът на Агенцията за вложения.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР